IN MEMORIAM: Мирјана Матић Миленковић (1934–2017)

У Новом Саду је преминула у 83. години Мирјана Матић Миленковић, солисткиња Балета Српског народног позоришта у пензији.

Балетску каријеру започела је 1953. као члан ансамбла СНП. Две сезоне је играла у Немачкој, а у СНП се вратила 1964. и остала све до пензионисања 1980.

Две деценије је радила и као наставник за предмет Класична подршка у Балетској школи у Новом Саду. Прво значајније остварење била јој је улога Лепе Јелене у “Валпургијској ноћи” 1955. Крхка, лака, сигурне технике и музикална, она је успешно тумачила претежно лирске улоге, али са њеног рапертоара нису изостале ни полукарактерне и комичне. Остварила је и друге улоге: Нинет (Американац у Паризу), Смарагда (Шехерезада), Лепа царевна (Жар птица), Пепељуга (Пепељуга), Клара (Шчелкунчик), Јела, Бисерка и Звезда Даница (Охридска легенда), Емилија (Отело), Сељачки дует (Жизела), Плава птица (Успавана лепотица). Додељена јој Диплома Заједнице војвођанских позоришта 1971. за заслуге у ширењу позоришне уметности.

Сахрана је у петак у 15 часова на Успенском гробљу, а комеморација 30. јануара у СНП, на сцени „Јован Ђорђевић” у 13 часова.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести