Музички питка свевременска прича

Опера “Владимир и Косара” композитора Стевана Дивјаковића, рађена по средњовековној причи о љубави и страдању ових јунака, као и ратничким подвизима једног кнеза, имаће концертну

праизведбу у суботу у 20 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта. Либрето за ову оперу је приредио Стеван Дивјаковић, према либретима “Владимир и Косара” Петра Прерадовића и Миодрага Милановића, и трагедији “Владислав” Јована Стерије Поповића.

Извођењем ове опере СНП обележава два јубилеја: 120 година од првих оперских представа у Новом Саду и 70 година обновљене Опере, подсетио је на јучерашњој конференцији за новинаре в.д. директора Опере СНП -а Александар Станков. Он је додао да постоји план да се ова опера и сценски постави.

Нема баш пуно прилика да се присуствује рађању једне опере код нас, приметио је диригент Микица Јевтић, и истакао да је ова премијера велики догађај за историју српске музике. Он је поменуо да је ово свевременска прича о љубави и мржњи, увек актуелна тема кроз хиљаде година, а музика питка и слушљива.

За учеснике је, како су јуче изнели, ово била изузетна и ретка прилика да се сусретну са савременим делом, као и са самим аутором у процесу рада. Жељко Р. Андрић је истакао да је огромно задовољство што се у кући од националног значаја, поред гвозденог репертоара, изводи и дело домаћег аутора, посебно што је у питању праизведба опере и што је композитор уз њих, те да је свака улога у овом делу јако захтевна.

Данијела Јовановић је подсетила да је пре пет година имала прилику да на концерту отпева одломак из ове опере, тако да јој није потпуно непознато ово дело, чија је музика прелепа, и публици ће се сигурно допасти. У процесу стварања овог дела учествовао је и Саша Петровић, односно, како наводи, у трансформацији од идеје до свеукупног дела, од арије коју је добио да послуша и отпева, до штива које је сад добио и којим је одушевљен. Ово дело, по његовим речима, заиста заслужује да добије и свој сценски епилог, јер ће још добити на јачини када буде добило своју режију, и сцену да заживи у овом позоришту. И Васа Стајкић је напоменуо да је јако тешко говорити о лику који тумачи, и улазити у дубљу анализу, када се ради о концертном извођењу, које је велики хендикеп. Будући да је опера у питању, она би, по речима Васе Стајкића, морала и сценски да буде постављена.  

Александар Станков је подсетио да је Хор СНП -а недавно учествовао на фестивалу у Бејруту, где су имали прилику и да присуствују концертном извођењу опере “Медеја”. Он је додао да таква извођења нису неуобичајена у свету, али и поновио да СНП тежи ка томе да “Владимира и Косару” постави и на сцену, иако је финансијска ситуација јако тешка, и “свако време носи своје бреме”. 

- Сматрам да је концертно извођење један од начина, што се тиче нове опере и премијерног извођења опере. Ми смо сведоци да су, не само код нас, него и у другим земљама, а пратио сам све што је урађено у последњих пет, шест година, многе опере после трећег или четвртог извођења скинуте с репертоара. Ако узмете у обзир да су огромна средства уложена у сценско извођење, онда јесте мали проблем ако се опера скине брзо с репертоара. Ја сам прихватио предлог да се опера концертно изведе, и да, ако буде прихваћена, треба да се постави и сценски - напоменуо је композитор Стеван Дивјаковић, додајући да крајњи суд о делу треба да дају уметници који учествују и публика која ће то слушати. Ова опера ће у концертном облику репризно бити изведена и 28. марта, на Дан Српског народног позоришта.

Н. Пејчић

 

Диригентска палица Микице Јевтића

Под диригентским вођством и палицом Микице Јевтића, оперу ће извести солисти, хор и оркестар Опере СНП -а. У улогама су: тенор Саша Петровић (Владимир), сопран Данијела Јовановић (Косара), баритони Небојша Бабић (Владислав), Васа Стајкић (Самуил), и Жељко Р.Андрић (Радован), као и мецосопран Виолета Срећковић (Мара) и бас Горан Крнета (Давид).
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести