36. Београдски џез фестивал: На дистанци, али не од музике

Под слоганом „Џезистанс” (Jazzistance), данас ће у Дому омладине Београда почети 36. Београдски џез фестивал и до 21. децембра понудити десетак концерата, на којима ће наступити “истакнута имена српске и регионалне џез сцене – било да је реч о ретроспективама уметника који су оставили значајног трага у историјату фестивала и џез музике на овим просторима, било да је реч о концертним премијерама и неким новим сарадњама”.
svirka muzika gitara pojacalo pix
Фото: pixabay.com

-Настављамо и са промоцијом савремених трендова на европској џез сцени, коју, као једини српски представник у угледној Европској џез мрежи, са пажњом пратимо – ове године ексклузивни гости стижу нам из Аустрије, Италије, Француске и Мађарске. Традиционално, подршку и значајну пажњу поклањамо најмлађим српским џез снагама, посебним програмом који је реализован у сарадњи са Катедром за џез и популарну музику Факултета музичке уметности у Београду – најављује организатор Дом омладине Београда (ДОБ), подсећајући да ће фестивал бити одржан уз поштовање свих важећих здравствених мера.

Слоган овогодишњег фестивала, означава “са једне стране издржљивост и отпорност џез музике кроз историју, па и данас, у овим тешким и компликованим епидемиолошким временима, док са друге стране опомиње на једну од најчешће помињаних речи ове године: неопходну физичку дистанцу, на коју не смемо заборавити ни док будемо уживали у џезу”.

Фестивал данас у 15 часова отвара концерт Ненада Василића – Бас&Стрингса (Србија/Аустрија) у Дому омладине Београда, где ће бити бити приређивани махом сви наступи. Сутрашњи дан у 14 часова започиње програмом “Београдски џез фестивал представља младе српске џез снаге”, у сарадњи са ФМУ, у којем наступа Иван Радивојевић квартет. Иза тога следи концерт трија Филипа Вињата (Италија/Француска/Мађарска).

У петак поново стиже време за младе српске џез снаге, када ће у 14 часова у ДОБ- у наступити Gorica & The Gruvehedz. Фестивал се наставља у недељу у 14 часова у ДОБ-у концертом Улриха Дрехслера – Лиминал зоун: Азур (Аустрија). У Комбанк дворани у 15 часова почеће концерт Влатка Стефановског и Матије Дедића (Северна Македонија / Хрватска).

Последњег дана, 21. децембра у 15 часова у ДОБ-у, представљају се легенде српског џеза Лазар Тошић квинтет, Влада Маричић квартет и Јован Маљоковић секстет и гости.

Најављени концерт Авишај Коен трија неће бити одржан због нових безбедносних мера у Израелу, а односе се на међународна путовања и карантин. Нови термин одржавања концерта биће заказан на пролеће 2021.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести