БЕМУС: Ако буде фестивала, дела Исидоре Жебељан у програму

БЕОГРАД: Уколико епидемиолошка ситуација буде дозволила, "Молитва" и "Зујте струне", композиције недавно преминуле композиторке и академика Исидоре Жебељан биће изведена у оквиру програма предстојећих Београдских музичких свечаности Бемус, најављено је у Скупштини града Београда.
b
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Према речима диригента и уметничког директора фестивала Бојана Суђића, Бемус ће отворити прослављена аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич у пратњи Симфинијског оркестра РТС, 1. новембра, наступом на Коларцу.

Тада је планирано и извођење дела Исидоре Жебељан "Молитва" уз гостовање сопрана Анете Илић једног од најзначајнијих вокалних уметника у Србији.

"Зујте струне" Исидоре Жебељан такође ће извести Симфонијски оркестар РТС 11.новембра као увертиру у наступ наше цењене пијанисткиње Јасминке Станчул.

Суђић наглашава да је комплетан програм ове музичке смотре био припремљен још почетком марта, али да епидемијска ситуација и сузбијање пандемије коронавируса нису отварали простор да се тај програм представи љубитељима квалитетне музике.

Марта Аргерич спада у сам врх класичне музике на светском нивоу и са великом радошћу најављујем њен долазак у Београд ако то епидемијске околности дозволе. Марта Аргерич је и у оваквим условима сузбијања пандемије прихватила да дође у Београд и одсвира Концерт бр. 1 за клавир у Це-дуру Лудвига ван Бетовена, који је обележио почетак њене пијанистичке каријере, рекао је Суђић.

Маестро Суђић верује да ће до 13. новембра публика у Београду имати прилике да чује изузетне уметнике из света, али и врсне музичаре и оркестре из Србије.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Како каже, уверен је да је програм Бемуса разноврстан и да ће различити поштоваоци квалитетне музике бити у прилици да пронађу нешто за себе за време трајања фестивала.

Ако то ситуација с пандемијом дозволи један од највећих светских тенора Хосе Кура на Бемус долази такође из Аргентине, а из Русије сопран Марија Гуљегина. Пред публиком Бемуса музицираће и наши реномирани солисти попут пијанисткиње Јасминке Станчул или виолинисте Сретена Крстића. Из Словеније стиже флаутисткиња Ирена Графенауер, а у програму Бемуса наћи ће се и концерти Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС-а, ансамбла Мадленијанума. Биг бенд РТС-а ће искорачити из уобичајеног репертоара и у посебном аранжману свирати једну оперу, открива Суђић.

Уметнички директор Бемуса истиче да су сви солисти и ансамбли потврдили учешће у програму Бемуса.

Сви концерти ће бити одржани у сали Коларчеве задужбине осим једног посебног догађаја у позоришту Мадленијанум, напомиње Суђић.

Градски секретар за културу Иван Карл је напоменуо да се вирус ковид 19 није примирио у свом деловању већ да јача много више у Европи него код нас.

Имамо јако добар програм фестивала, али околности се мењају на недељном нивоу. Није немогуће да дође до померања Бемуса, али се за сада понашамо и припремамо као да ће се фестивал десити. Цебеф је обавио сву комуникацију са уметницима који ће, ако све буде у реду доћи у Београд на Бемус, али морамо да пратимо ситуацију са сузбијањем пандемије.

Марта Аргерич долази из Швајцарске у Београд и видећемо коллико ће то бити изводиво за десетак дана", казао је Карл.
Према његовим речима ако организатори Бемуса буду приморани на редукцију програма због епидемилошке ситуације биће одржано но што буде доступно у датом тренутку.

Видећемо...можда се одлучимо на Бемус пролог као што је то био случај с Битефом у септембру. Можда будемо у прилици да одржимо сужено издање фестивала. Постоји могућност да следеће године одржимо и 52. и 53. Бемус... Користићемо сва могућа и расположива креативна решења да оно што је била идеја око Бемуса спроведемо, казао је Карл.

Дамир Хандановић директор Цебефа је напоменуо да сутра продаја улазница на Коларцу.

Јако је важно да обаветимо људе да ћемо новац за улазнице за концерте које можда будемо морали да откажемо вратити грађанима и да ће максимално 500 поштовалаца квалитетне музике бити у сали за време једног концерта, казао је Хандановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести