Дајен Ривс на Београдском џез фестивалу

БЕОГРАД: Вокална џез дива Дајен Ривс наступиће 24. октобра у Комбанк дворани, у оквиру 35. Београдског џез фестивала.
r
Фото: Youtube Printscreen

Деведесетих година прошлог века овај свет напустиле су Сара Вон, Кармен Мекреј, Ела Фицџералд и Бети Картер, које су поставиле стандарде у џез певању које ће следити генерације нових уметника и некако у исто време пред очима светске јавности биле су Ди Ди Бриџвотер, Касандра Вилсон, Нена Фрилон и Дајен Ривс. 

Дајен Ривс (1956, Детроит) појавила се на сцени средином седамдесетих, као штићеница Кларка Терија и уз подршку рођака Џорџа Дјука. 

Албуме је објављивала од 1982. године, но у џез елиту ју је избацио тек уговор са кућом "Blue Note" пет година касније. 

До данас је снимила 19 албума, пет пута освајала Греми - једини је женски вокал који добио то признање за три албума узастопно, и још четири пута била номинована за највећу награду америчке музичке индустрије. 

Из љубави према традицији коју јој је усадио тата Кларк, и уз савремене трендове којима је стремио братић Џорџ, одувек је била отворена према најширим хоризонтима: у њеном опусу преплићу се свинг, бап, блуз, госпел, афро, латин, фјужн и R''n''B. 

Називали су је Janus-singer, Бог са две главе.

У Београд долази други пут, али први пут на Београдски џез фестивал, уписујући се на златну листу дива које је манифестација угостила од свог оснивања. 

После Саре Вон, њене највеће инспирације којој је посветила и један албум, Кармен Мекреј, Ненси Вилсон, Нине Симон и Касандре Вилсон, фестивал ће угостити уметницу која је обојила модерни вокални џез, прихватајући звук новог времена, структуре и стилове укрштене са џезом, али ниједног тренутка не запостављајући традицију на којој је одрасла. 

Београдски џез фестивал, у организацији Дома омладине Београда, биће одржан од 22. до 27. октобра, под слоганом "Џез светковина" (Jazz Celebration) и уместо петрајаће шест дана, са скоро 30 концерата и низом пратећих програма. 

Ограничен број ваучера за комплете улазница 35. Београдског џез фестивала може да се набави на Благајни Дома омладине Београда, свим продајним местима Тицкет Висион-а и преко сајта www.tickets.rs

Тренутна цена ваучера је 3.500 динара, а обухвата све концерте у главном програму фестивала. 

У продаји су и појединачне улазнице за концерте који су до сада објављени, али и комплет ваучер за три концертне вечери у Комбанк дворани (шест концерата), по цени од 3.000 динара.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести