Егзит фондација: Песма "Свети Сава" поводом обележавања Савиндана

НОВИ САД: Поводом обележавања Савиндана, група аутора је уз подршку Егзит фондације објавила видео с песмом „Свети Сава“, чији је аутор српски песник Војислав Илић.
s
Фото: Youtube Printscreen

Песму је отпевао дечији хор КУД „Младост“ из Бача, оригиналне цртеже за видео урадио је новосадски уметник Серјожа Попов, аудио сниматељ је Филип Курањи, за монтажу и анимацију био је задужен Сава Кесић. Идејни творац и продуцент овог пројекта је Душан Ковачевић, док је извршни продуцент Здравко Вулин. Подршку у реализацији пружили су Виктор Савић и други пријатељи.

Често пуштамо ову песму нашој деци, и увек ми је недостајало висе садржаја мотивисаних нашом традицијом и културом који би били прилагођени дечијем узрасту. У складу са понизношћу којом нас учи Свети Сава, али и великом визијом којом нас обасјава његов живот, овим видеом желимо да дамо скроман допринос обележавању Савиндана, изјавио је Душан Ковачевић.

Илустрације о Светом Сави првобитно сам објавио у сликовници ’Принц Растко – Свети Сава’ пре више од 20 година. Илустрације су оживљене и допуњене, те заједно са текстом свима познате светосавске песме чине видео који је пред гледаоцима. Посебна је радост што ће видео угледати светлост дана управо на овај посебан дан, рекао је новосадски уметник Серјожа Попов.

Песма „Свети Сава“ спада у историјске песме Војислава Илића, чија је тема одлазак Растка Немањића на Свету Гору и разлозима због којих је одлучио да се замонаши. Илић је један од зачетника реализма у српској поезији, а писао је родољубиву и политичко-сатиричну поезију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести