Еуфонија од 16. до 21. маја у СНП-у: Посвета акордеонисткињама

НОВИ САД: Трибине, такмичења, мастер класови, премијерно извођење савремених композиција, предавања, и пет великих концерата, очекују нас у оквиру седам дана, седмог издања Интернационалног фестивала хармонике и камерне музике „Еуфонија“, који ће бити одржан од 16. до 21. маја, на више локација у Новом Саду.
m
Фото: Mia Miki/Marco Borggreve

Овогодишњи фестивал организује се у оквиру програмског лука „Хероине“ Фондације „Нови Сад ЕПК“ и „посвећен је промоцији жена у уметности које су својом енергијом и ангажованошћу стварале историју хармонике у уметничкој музици 20. и 21. века“. Стога је програм ове године посвећен управо њима. - Како се хармоника доживљава још увек као мушки инструмент, програмом који у први план истиче жене уметнице, акордеонисткиње, композиторке, идеја нам је да подржимо и оснажимо све оне младе уметнице на хармоници које се у свом школовању и уметничком раду боре са наметнутим стереотипима. Чини ми се да је ово правац којим ћемо наставити и следеће године - напомиње директорка Фестивала Драгана Кузмановић.

Сваке године, фестивал „Еуфонија“ представља нова дела за хармонику и различите саставе младих аутора. На свечаном отварању 18. маја, имаћемо светску премијеру дела за хармонику и оркестар иранског композитора Аршије Самсаминије, под називом „Матица“, које је написано специјално поводом титуле, као наруџбина Фестивала „Еуфонија”. У пратњи Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентском палицом Бојана Суђића, као солисткиња на хармоници ће наступити Нежа Торкар, млада словенско-немачка уметница. На програму овог концерта су још и Опал концерт за хармонику и оркестар Ришара Галијана, и Кармен свита Родиона Шчедрина.

Овај фестивал је посвећен промоцији и развоју уметничке музике за хармонику и младих талентованих акордеониста. Обухвата три сегмента: такмичарски, едукативни (предавања, стручна усавршавања) и културни сегмент (вечерњи концерти).

Првог дана биће приређен концерт холандско-српског састава „Броодмен“ у Културном центру Новог Сада. Потом ће 17 и 18. маја мајсторски курс држати Миа Мики (Јапан/Немачка) јапанско -немачка уметница на хармоници и професорка на Универзитету у Есену, коју западни медији зову краљица уметничке хармонике, због деценијског доприноса развоју уметности за овај инструмент. Она ће први пут у Србији одржати мастерклас за заинтересоване полазнике, у Дигиталном омладинском центру. За 18. мај је заказан већ поменути концерт свечаног отварања. Интернационално такмичење за ученике од основне школе до факултета, најављено је за 19. и 20. мај у Градској концертној дворани.

Трибина „Жене у музичкој уметности  - Сизифин посао“ биће организована 19.маја у Градској концертној дворани. Учеснице трибине биће: Снежана Нешић (Немачка), Данијела Газдић (БиХ), Андре Мари Јергер (Фр), Катја Пуповац (Срб), и Миа Грозданић (Хрв).

Премијерно извођење дела Снежане Нешић (Немачка) и Светозара Нешића (Србија) за солисте и  савремени оркестар, најављено је за 20. мај у Српском народном позоришту.

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ у оквиру „Еуфоније“ најављује за 21. мај предавање и мастерклас за композиторе под називом „Инструментална примена класичне хармонике у савременом ансамблу и оркестру“, које ће одржати др Снежана Нешић (Немачка).

Концерт под називом „Сећања“ приређује Богдан Ранковић 21. маја у Српском народном позоришту, као посвету Радојки Живковић. На овом концерту ће победницима такмичарског сегмента бити уручене награде и медаље, и тиме ће бити затворен овогодишњи фестивал „Еуфонија“.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести