Отварање фестивала Еуфонија вечерас у Синагоги

НОВИ САД: Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“ отвара се вечерас у 20 часова концертом у Синагоги, на којем ће бити уприличена светска премијера квантне музике за хармонику и гудаче најпознатијег данског композитора Кима Хелвега, под називом „Лајманов концерт за хармонику и гудаче“.
sinagoga
Фото: Dnevnik.rs

Солиста на хармоници биће млади уметник Милош Катанић, који успешно гради каријеру у Аустрији.

Милош Катанић је први акордеониста у свету који изводи музику инспирисану квантним информацијама на хармоници. Захваљујући његовој плодоносној сарадњи са композитором Кимом Хелвегом, учесником пројекта Квантна музика Креативне Европе, новосадској публици ћемо премијерно преставити дело „Лајманов концерт за хармонику и гудаче“, у оквиру свечаног отварања фестивала, најављују организатори „Еуфоније“.

На овом концерту ће бити изведено и култно дело „Седам речи“ Софије Губајдулине, за хармонику, виолончело и гудаче, у извођењу Николе Пековића (хармоника), Немање Станковића (виолончело) и Зрењанинског камерног оркестра, под диригентском палицом Микице Јевтића. Улаз на овај концерт је слободан.

Фестивал „Еуфонија“ је настао у Новом Саду пре четири године, с циљем промоције уметничке музике за хармонику. Његов програм обухвата три сегмента: такмичарски, едукативни и културни. Током фестивала, који траје до 26. маја, најављено је неколико концерата, разговора и предавања, као и радионица.„Еуфонија“ ће бити затворена концертом победника такмичења, и доделом медаља. Специјални гост концерта биће Омладински оркестар „Ви-Ву“ (Хрватска), који чине ученици три музичке школе одсека хармонике, из Вировитице, Винковаца и Вуковара.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести