Гудачки квартет БГ филхармоније на Љубљана фестивалу

ЉУБЉАНА: Гудачки квартет Београдске филхармоније наступио је на отварању камерног циклуса 65. Љубљана фестивала, у препуној сали цркве у уметничком комплексу „Крижанке“.
gudacki kvartet
Фото: Tanjug (Festival Ljubljana, Mediaspeed)

По речима критичара Маријана Злобеца, квартет се показао као „врхунски у сваком погледу, презентујући чистоћу и лакоћу интерпретације у делима Бокеринија, а зрелост, мекоћу, заокруженост фразирања и динамичку гипкост у извођењу Бетовена“.

Заједно са шпанским флаутистом Клаудијем Ариманијем, музичари су започели концерт извођењем два Квинтета за флауту и гудачки квартет Луиђија Бокеринија, заокруживши први део концерта Рондом за флауту и квартет истог композитора. 

Бетовеновим квартетом оп. 95 „Сериосо“, Гудачки квартет Београдске филхармоније се представио у другом делу концерта. 

Љубљана фестивал познат је по окупљању највећих звезди класичне музике, те тако и ове године наступају уметници попут Јона Марина, Марте Аргерич, Елине Гаранче и Валерија Гергијева, који затвара овогодишњи фестивал.

Музичари Београдске филхармоније Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић основали су Гудачки квартет у оквиру овог оркестра 2011. године, а наступ 27. јула на Љубљана фестивалу затворио је њихову сезону 2016/2017, током које је су одржали концерте у салцбуршком Херберт Холу, на „Мокрањчевим данима“ у Неготину, „Сарајевском фестивалу“ и у Војводини, у оквиру турнеје „Филхармонија на Северу“.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести