Хаџиманов и Дедић на џез фестивалу у Панчеву

ПАНЧЕВО: Двадесет треће издање Панчевачког џез фестивала биће реализовано уживо од 5. до 7. новембра у Дворани Културног центра Панчева, јавили су организатори ове музичке смотре.
muzika nastup scena mikrofon pixabay
Фото: pixabay.com

Публика ће моћи бесплатно да гледа концерте шест међународних састава музичара из Србије, Хрватске, Аустрије, Италије и Израела, а улаз на све наступе биће бесплатан.

Друге фестивалске вечери, 6. новембра од 19 часова, наступиће дуо изузетних џез пијаниста - Васил Хаџиманов и Матија Дедић.

Наравно, двојици маестра ово није први пут да наступају заједно, већ су делили сцену на “Liburnia Jazz Фестивалу” пре четири године, али и као квартет на концертима са Габи Новак и Бисером Велетанлић, када су распродали неколико наступа на турнеји у Комбанк Дворани и СНП у Новом Саду.

Такође, два великана на месту првог сусрета у Опатији, прошле године имали још један наступ као дуо.

"Фокусираћемо се на наш ауторски рад, јер Матија и ја имамо довољно материјала за један такав наступ, свираћемо нумере из нашег читавог опуса, откад се бавимо музиком", каже Хаџиманов, и додаје да је ово један од концерата какве домаћа публика није често у прилици да види.

У наставку вечери ће свирати интернационални састав аустријског саксофонисте Волфганга Пусчнига „Fulsome X“.

Музичар је као младић био један од суоснивача чувеног “Vienna Jazz Orchestra”, који ће и данас остати упамћен као један од најкреативнијих састава у историји европског џеза.

Пројекат Фулсоме X посвећен је филаделфијском гитаристи Рикију Јанаконеу и заснива се на извођењу његових необјављених композиција.

Овај аутор је стварао у духу „хармолодије“ коју је крајем седамдесетих година развио фри-џез пионир Орнет Колеман, спајањем слободног џеза и фанка.

Панчевачки џез фестивал одржава се у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Италијанског института за културу, Аустријског културног форума, Амбасаде Израела у Београду и Дунав осигурања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести