И Дајана Крол на Београдском џез фестивалу

БЕОГРАД: Вокална дива Дајен Ривс, чаробњак бас гитаре Стенли Кларк и саксофониста Чарлс Лојд, само су неки од џез великана који ће наступити на 35. Београдском џез фестивалу који се у српској престоници одржава од 22. до 27. октобра у Дому омладине Београда (ДОБ) и Комбанк дворани, најавили су организатори на конференцији за медије у ДОБ-у.
dajana krol
Фото: Youtube Printscreen

Уметнички директор фестивала Војислав Пантић рекао је да је превасходни циљ организатора био поглед у прошлост и сагледавање фаза које је прошао овај празник музике, али и поглед у будућност фестивала и све оно што ће он представљати за нове генерације.

Џез се мења и ми желимо да представимо све оно што ће за коју годину одредити путеве џеза у свету. Била нам је намера да у Београд доведемо неке великане џеза који до сада нису наступали на фестивалу, али и да се поново сретнемо са сјајним музичарима који су већ одушевлајвали београдску публику. Веома само задовољни што ће у Београду свирати Чарлс Лојд, водеће име данашњег џеза, казао је Пантић.

Он је додао да у Београд стижу и Стенли Кларк, изузетан фјужн извођач, и Стив Колмен, представних авангардног џеза.

Публика у Београду ће видети и уметнике који су трасирали европски џез у другој половини 20. века, као што су Норвежанин Кетил Бјорнстад и француски контрабасиста Анри Тезије, казао је Пантић и најавио наступе и нових младих збезда џеза који свирају занимљиву и креативну музику, мешајући различите музичке сензације.

Поносни смо што ће укупно осам младих састава свирати на фестивалу. Сигурно ће велику пажњу познавалаца џеза привући концерт италијанског састава Франческо Диодати ''Yellow Sqyeeds'', који је прошле године био једна од највећих џез сензација у Милану и коју је прихватио цели свет. На фестивалу ће са својим триом наступити и Михаел Волни, немачки пијаниста којег годинама чекамо да дође у Београд и покаже нове тенденције у џезу, казао је Пантић.

Према његовим речима, посебна тема фестивала је вокални џез у извођењу дама.

У Београд стиже аутентична дива данашњице Дајана Ривс, која је у нашем граду већ наступила пре 12 година, а сада премијерно излази пред публику фестивала. Из САД нам долази и Јажнеиа Хорн, која следи традицију интерпретације апсолутних дива као што је Сара Вон. Из Канаде нам долази Лаила Биали са својим триом за коју кажу да је нова Дајана Крол, казао је Пантић.

Секретар за културу Града Београда Иван Карл напоменуо је да је за Џез фестивал издвојено 16 милиона динара, три милиона више него прошле године.

Могу да кажем да ћемо за следеће издање фестивала 2020. године издвојити 20 милиона динара. Улагање града у џез фестивал је континуирано и драго нам је да видимо како је фестивал сваке године све бољи и бољи на радост публике, казао је Карл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести