ИНТЕРВЈУ: ПИТЕР БЕЈВОТЕРС, ПЕВАЧ БЕНДА „PETER AND THE TEST TUBE BABIES” Увек се радо враћамо у Нови Сад

Мало је бендова око којих панк публика нема подељено мишљење, а један од таквих свакако је Peter and the Test Tube Babies, који се после десет година у суботу 17. фебруара враћа у новосадску „Фабрику”, у склопу турнеје која обухвата још концерте у Аустрији, Словенији и Словачкој.
а
Фото: Eckhard Joite

Тим поводом разговарали смо с певачем бенда из Брајтона, Питером Бејвотерсом.

Дуго је Нови Сад чекао на ПТТБ до 2007. а онда је то незаборавно вече 9. маја остало дубоко урезано у памћење поштовалаца вашег бенда.

- Тај 9. мај, Дан победе 2007. био је невероватан, незабораван. Свакако је био један од највећих концерата које смо икада имали. Пун трг и сјајну публику која је направила атмосферу за памћење, памтићу заувек.

Уследило је још неколико концерта у Новом Саду: 2008. на фестивалу„To Be Punk”, 2013. у „Фабрици“, а била су и два наступа на Егзиту и сваки је био прича засебе, без обзира на персоналну поставу. Коју екипу нам сада доводиш?

- Нажалост, Дерек ове године неће наступати са нама због здравствених проблема једног члана уже породице. Гитару ће уместо њега свирати Агро. Уосталом, сећате гасе и са концерта на Тргу слободе 9. маја 2007. Бубњар Сем је са нама већ деценију, док је једини нови члан басиста Мајк, који нам се придружио прошле године. Он је некада свирао са бендом English Dogs.


„Фискални рачун” за загревање

Локалну подршку гостима из Енглеске пружиће „Фискални рачун” из Бечеја. Почетак концерта најављен је за  21 час.


„Кључ града” Новог Сада, свечано ти је уручила млађа екипа новосадских панкера, као посебан пријатељски гест. Какав је осећај враћати се у средину, која те воли и поштује?

- Па, нисам знао да ме људи у Новом Саду воле и поштују, ха-ха-ха! Заправо, велика ми је част и задовољство што поново долазим у НовиСад. То је један од мојих омиљених градова у који се увек радо враћам. Драго ми је и што ћу срести старог пријатеља Игора (Тодоровића, програмског уредника СКЦНС). Штета је само што се нећемо дуже задржати.

Концертно сте активни, пре неколико година објавили сте студијски, а прошле године и живи албум, што значи да нисте уморни и да ни тебе, а ни бенд, ентузијазам не напушта. Некада си маштао о пловидби бродом по Дунаву и турнеји по дунавским градовима, да ли ти се, макар, приближно остварио сан и какви су вам даљи планови?

- Тај сан о пловидби Дунавом још увек је неостварен. У претходне двегодине написао сам неколико песама које одражавају личне трауме које сам проживео у том периоду. Стварно су ми претходне две године биле веома тешке. Ова, 2024. већ делује много боље. Знатно сам срећнији и позитивно гледам на будућност. Када нам се Дерек поново придружи верујем да ћемо ући у студио и снимити песме за нови албум.


Представљена нова издања СНП-а

Нова издања Српског народног позоришта, књиге „Репертоар Опере СНП-а”, и збирка „Драме Лазе Телечког”, коју је приредио управник те установе Зоран Ђерић, као и два последња броја часописа „Позориште”, представљена су јуче у нашем најстаријем театру. „ Књигом Драме Лазе Телечког, коју сам приредио поводом 150 година од смрти чувеног глумца и редитеља, покренули смо нову едицију под називом Драмска баштина, у нади да ћемо настави традицију објављивања дела која су имала премијеру или су на неки начин била везана за наше позориште, али су остала необјављена или недовољно позната”,  истакао је Ђерић. О књизи „Репертоар Опере СНП-а”, у којој је представљен и анализиран период у раду ове уметничке јединице током претходних 25 година, од 1997. до 2022, ауторка Ивана Илић Киш, каже да је у питању пречица за будуће истраживачке подухвате. Немања Совтић, који је спровео истраживање, репертоар је груписао на стандардни, који укључује добро позната дела из 18. и 19. века и ванстандардни, који подразумева савремено стваралаштво из 20. и 21. века, и дела из националне баштине. „Значајан сегмент овог истраживања јесте и статистичка обрада ових категорија, захваљујући којој смо, први пут, добили својеврсну слику укуса новосадске публике”, закључио је Совтић.

А. Мандић


Шта да очекујемо у суботу у „Фабрици” и какву поруку шаљеш публици?

- Наша порука увек је иста, забављајте се и поштујте једни друге. Надам се да ће сви уживати у нашем наступу, а потом идемо негде на афтерпарти!

Сава Савић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести