Концерт Београдске филхармоније с холандском Јутјуб звездом

БЕОГРАД: Београдска филхармонија ће 26. октобра, под диригентском палицом Данијела Рајскина, извесни први концерт из циклуса „Ашиковање“, а с београдским музичарима наступиће млада холандска звезда Симоне Ламзма, виолинисткиња чији снимци обарају рекорде на Јутјубу.
simone lamzma
Фото: Youtube Printscreen

Први у низу љубавних концерата почиње интригом, а зашто је Стенли Кјубрик одабрао да баш „Фиделио“ буде лозинка за улазак на тајни бал у свом последњем ремек-делу „Широм затворених очију“, публици ће бити јасније након извођење Бетовенове увертире.

Поред тога што носи назив његове једине опере, „Фиделио“ је име које преузима женска јунакиња прерушивши се у чувара да би спасила мужа из политичког затвора.

Бартоков Виолински концерт је тестамент композиторове љубави према младој виолинисткињи Штефи Гејер, којој је дело посвећено, са ставовима који портретишу њене особине.

Београдска публика ће у њеној улози слушати сјајну Симоне Ламзму, која у својој биографији већ има забележене наступе са најбољим светским оркестрима.

Симоне је и Јутјуб звезда класичне музике, а њено дирљиво извођење музике из филма Шиндлерова листа преслушало је готово 13 милиона људи.

Други део концерта представља Веберову увертиру „Еуријанту“ и љубавни четвороугао препун интрига, а програм заокружује Штраусов „Каваљер с ружом“, који доноси причу о љубави зреле жене и млађег мушкарца.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести