Концерти за бубањ, бас и клавир

Викенд програм Новосадског yез фестивала на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта отвориће вечерас квартет чешког бубњара Мартина Феча, након којег ће наступити трио Александра Узелца, новосадског пијанисте „на привременом раду„ у Канади. Завршни концерт вечери приредиће басиста Владимир Самарyић, бубњар Владимир Костадиновић и гитариста Ненад Гајин.
д
Фото: Промо

Бубњар Мартин Фечо донедавно је био познатији као син басисте Јосефа Феча и праунук виртуоза виолине Јошке Феча. Сада и сам са оцем свира у квартету, који негује yез музику из корена ромске породице и музике. Мартин је свестран уметник, свира клавирску пратњу, а научио је да свира и гитару. Вештину свирања бубњева академски је усавршио на Прашком међународном конзерваторијуму.

Александар Узелац ће пак у Новом Саду, свом родном граду, промовисати албум „Луллабy фор Оутраге„, снимљен у сарадњи са контрабасистом Карлосом Малдонадо Кишњеросом и бубњарем Клодом Лаверњом, који ће такође наступити вечерас. Узелац је завршио класични клавир на Академији уметности у Новом Саду. Монтреал у Канади место је где је од 2013. године наставио свој професионални пут. Наставио је да се образује, али и да свира са бројним yез композиторима и музичарима. Свој први албум, „Луллабy фор Оутраге„, објавио је у новембру 2020, дакле скоро тачно пре две године. Снимљене композиције настале су између 2016. и 2019. године, истичући авангардни приступ свирању клавира и стављајући акценат на импровизацијску интеракцију између сва три музичара.

Завршни концерт вечери приредиће басиста Владимир Самарyић, бубњар Владимир Костадиновић и гитариста Ненад Гајин. Иако га не треба посебно представљати у новосадским музичким круговима, Владимир Самарyић у каталогу Новосадског yез фестивала је најављен као композитор, едукатор и колумниста.  „Импресивна техника свирања и свеоубухватно владање многим музичким стиловима сврставају га у ред најсвестранијих и најутицајнијих басиста у Србији и на простору бивше Југославије.„, наводи се између осталог. Од његових најновијих подухвата, што ће публика сигурно имати прилику да чује вечерас у Српском народном позоришту, издваја се албум „Цатћинг тхе Њинд„ који је овде године објавио Студентски културни центар Нови Сад.

И. Б.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести