Михаиловић:"Индиго Кристал" је филм о Шапцу

БЕОГРАД: Играни филм младог редитеља и сценаристе Луке Михаиловића "Индиго кристал", чија се радња и снимање одвијају у Шапцу, требало би да се нађе пред гледаоцима крајем ове или почетком наредне године, најавили су данас чланови ауторске екипе.
4
Фото: Youtube Printscreen

Продуцент "Индиго кристала" и тумач једне од главних улога Миодраг Радоњић рекао је на конференцији за новинаре да је остао још мањи блок снимања Михаиловићевог дебија, коме би црнобела фотографија требала дати "додатну визуелну вредност", уз то што је редитељев родни Шабац "визуелно легао филму".

"Мислим да ће друге колеге из филмске индустрије пожелети да неке од својих прича тамо раде", рекао је Радоњић, док је Михаиловић приметио да је "поента децентрализовати кинематографију" у којој "као да не постоји ништа само Београд".

У филму, чији су копродуценти куће Архангел и Режим уз подршку Радиотелевизије Србије, Радоњићев лик Вук излази из затвора и прогоњен самоубиством најбољег друга преузима одговорност да изведе његовог млађег брата на прави пут, истовремено се трудећи да пронађе своју позицију у граду који се наизглед урбанистички развио али је у суштини остао исти.

Подршку да сними филм, имајући у виду да још није дипломирао режију, Михалиовић је прокоментарисао речима: "Једва сам чекао тај холивудски моменат у Србији!"

"Моја мајка је донела један дан неки текст о индиго кристалној деци. То је мени синуло као симбол за две генерације у нашој држави, које су степени у еволутивном развоју. Индиго генерације настају од педесетих година. Имате алфа, бета, делта генерацију и даље. Ово је четврта генерација од ''88. до 98. годишта а кристална генерација је нови степен еволуције", рекао је Михаиловић.

У "Индиго кристалу" поред Радоњића, играју и Денис Мурић, Милош Петровић Тројпец, Нина Јанковић, Павле Менсур и други, а Михаиловић је истакао да је највећи број ликова писан баш за те глумце.

"Овде је сваки лик пођеднако битан, јер је на неки начин главни јунак колектив, наше насеље, комшилук. У нашој причи се сви познају, део су великог колектива који хомогено функцонише", додао је Радоњић.

Према његовим речима, Мурићев лик је "можда најтрагичнији јунак, који није свестан своје трагичности", који "доноси одлуке изузетно импулсивно, брзоплето несветан последица".

Јанковић је рекла да има само речи хвале за Шабац и Шапчане и да је "Индиго кристал" први пројекат који је прихватила без читања сценарија, зато што је Михаиловић из њеног града, као и зато што се ту филм и снима.

"Ово можда јесте први филм снимљен у Шапцу, али верујем да неће бити последњи. Играм Мају, професорку хемије, која започиње љубавни однос са својим другом из детињства и највећи проблем је што би и раније били пар али он је најбољи друг њеног брата. После његовог изласка из затвора започињу романсу", рекла је глумица.

Јанковић је рекла да је "изгубила другарицу баш месец дан пре снимања" и да је захвална екипи што је промењено име њеном лику из Милице у Мају.

"Мислим да је сценарио одличан и мене је привукло, кад причамо о емоцији, што стварно ти клинци и емоције постоје и ситуације у филму које видимо се свакодневно дешавају у нашем граду. Хтео сам да будем део пројекта који валидно показује реалност у којој живимо", истакао је Менсур.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести