НА НОМУСУ ВЕЧЕРАС СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС-а Станко Мадић свира Брамса

На Новосадским музичким свечаностима вечерас ће у Синагоги наступити Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије под управом Премила Петровића. У првом делу програма један од најрепрезентативнијих оркестарских ансамбала у Србији извешће Концерт за виолину и оркестар бр1. у Д-дуру, оп. 77 Јоханеса Брамса.
sinagoga
Фото: Youtube Printscreen

Као солиста наступиће Станко Мадић, уметник „потпуно уроњен у свет музике и целим својим бићем, безрезервно, посвећен свом инструменту...

–  Уз Брамса везујем пре свега Романтизам, а самим тим и идеале које тај период представља: емотивност, индивидуалност и лепоту коју је лако препознати и у концерту за виолину који ћу извести са Симфонијским оркестром РТС-а – открио је Мадић уочи концерта.

Други део програма посвећен је Чајковском, а биће изведена његова Симфонија број. 6 у б-молу, позната и као „Патетична”. 

– За мене нема разлике у припреми извођења савремених дела и оних из претходних генерација. Заправо, мени је сва музика савремена. И Чајковски, којег ћемо извести на Номусу, јесте савремен. Јер ако није, онда се концерт претвара у музеј музике, а мене то не занима. Кључно питање је како да се изведе Чајковски тако да буде жив и релевантан за нас који живимо сад – каже маестро Петровић.

Концерт почиње у 20 сати.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести