Нишвил џез театарски фестивал од 5. до 14. августа: Чежња за утопијом

„Чежња за утопијом“ слоган је предстојећег интернационалног Нишвил џез театарског фестивала, који ће бити одржан од 5. до 14. августа у Нишу, на тврђави. Нишка тврђава је већ дуго препознатљива као летња позорница за yезере широм света, а од 2017. године придружили су им се и позоришни уметници.
muzika nastup scena mikrofon pixabay
Фото: pixabay.com

- Моја селекција подразумева да театарски део Нишвил фестивала мора да има везу са свим постулатима које џез доноси. Није нужно да је то само и буквално музика, али се везује и на коришћење музике у представама свих форми извођачких уметности - посебно граничних форми, дакле од театра ка плесу, концерту, визелној уметности, циркусу и преклапању – каже Маја Митић, уметничка директорка и селекторка Интернационалног Нишвил џез позоришног фестивала, која је пре 25 година била међу оснивачицама и чланицама ДАХ театра, а од 2016. ради самостално као глумица, редитељка, кореографкиња и повремено предаје на Голдсмитс универзитету у у Лондону.

Маја Митић се захвалила на подршци Министарству културе која, иако минимална, довољна за гостовање једне представе, ипак буди наду да ће међународни карактер фестивала убудуће бити сагледан сходно свом европском театарском значају, јер познато је да култура „отвара врата“ туризму, едукацији, привреди...

- Упркос недовољним финансијским средствима и пост-ковид депресији спонзора, успели смо да направимо респектабилан програм. Ове године гледамо представе из Француске, Швајцарске, Македоније, САД-а, Хрватске, Бугарске и наше земље – саопштила је Маја Митић у оводној речи за предстојећи Фестивал у Нишу. - Од врло младих трупа попут француске трупе Лес Ноувеауџ Баллетс ду Норд-Пас де Цалаис из Лила, која комбинује технике театра, луткарства и плеса или хрватске трупе из Загреба „Цирк“, која спаја театар,филм, циркус и визуелне уметности, до наших најдуговечнијих трупа „Мимарт“, ДАХ Театар, па до светски чувене позоришне трупе „Ла мама“ из Њујорка, која постоји више од 60 година и негује облик рада експерименталног театра.

Интернационални Нишвил yез позоришни фестивал уз представе, посебан део посвећен најмлађима, имаће на програму и две радионице које ће да воде Лидија Антоновић и Сања Крсмановић Тасић, изложбу фотографија представа Лидије Антоновић, пројекцију документарног филма „Свет је на леђима жене“у продукцији куће Нова мрежа из Ниша, у коме глумица Мирјана Карановић говори о сексизму у животу и професији.

Први пут на фестивалу биће одржане и радионице и изведене представе у оквиру светског тренда увођења драме у едукацију као облика лакшег учења, рада на инклузивним програмима и генерално раду на стварању бољег и хуманијег друштва.

Маја Матић још поручује да ће захваљујући концепту бесплатних представа покушати да врате публику модерном позоришном изразу, нераскидиво везаним са џез музиком као изразом слободе импровизације.

Оснивач и директор Нишвил џез фестивала, Иван Благојевић, поводом новог издања присетио се да је пандемија ковид 19 последњих година појела добар део егзистенције уметника, али и интересовања публике и власти за опстанак позоришне уметности.

- Означени за најризичније шириоце болести, ствараоци су прибегли самоорганизовању од онлајн наступа до играња за мали број посетилаца, љубоморно гледајући масовна спортска и политичка окупљања – каже Благојевић. - У тренуцима док се сви радујемо предстојећем позоришном фестивалу у иоле нормалним условима, не треба да заборавимо стих Азре: „Неман је пред вратима.“ Наравно, и све једна дилема о смислу позоришне револуције.       

И. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести