Нишвил: Пријатељи Шабану и Есми

БЕОГРАД: Овогодишњи програм „Пријатељи Шабану“ одржаће се 8. и 9. августа у Амфитеатру на кеју У Нишу, поред споменика Шабану Бајрамовићу. 
esma redzepova saban bajramovic
Фото: Tanjug

Међу извођачима прве вечери наступиће и оркестар „Esma's Band Next Generation“, који је пратио легендарну Есму Реџепову на многим светским фестивалима.

Нишвил џез фестивал је, иначе, први спојио краља и краљицу ромске музике давне 2005. године, а Есма Реџепова је 2008. у Сава Центру наступала на концерту посвећеном тада преминулом Шабану Бајрамовићу. 

Уз то, Реџепова је 2010. године донаторски помогла и изградњу споменика Шабану на Кеју.

Нишвил је први дан овогодишњег програма на Ривер стејџу симболично назвао „For Esma“, баш као што је Пети Остин свој наступ на Нишвилу назвала „For Ella“ и посветила га краљици џеза Ели Фицџералд. 

Тачно на дан рођења Есме Реџепове, 8. августа, наступиће оригинални Есмин састав који предводи Симеон Атанасов, њен син, а Есмине песме интерпретираће Елеонора Мустафовска.

Поред Есминог оркестра, на Ривер стејџу наступиће и Марко Луис, „Muhi Tahiri & friends“, „Lilly of the West“, „Jazzotheria Band“ и „Пасивни Посматрачи Природе“, а после поноћи биће емитовани и филмови о Шабану Бајрамовићу, у склопу Нишвил филмског самита.

Нишвилов програм на кеју је традиционално бесплатан за посетиоце, а овогодишње осмо издање програма „Пријатељи Шабану“ је први пут помогло Министарство културе са 200.000 динара. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести