НОМУС почиње премијером једине Листове опере на сцени СНП-а

Угледни традиционални фестивал уметничке музике  - Новосадске музичке свечаности, почиње вечерас у 20 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, премијерним извођењем код нас раритетне опере “Сарданапал” Франца Листа, која је досад изведена свега два пута у свету.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

После Немачке и Италије, бићемо трећа земља у којој је изведено ово Листово дело. Оркестар и Женски хор Опере Српског народног позоришта, под диригентским вођством Ђанлуке Марчана, концертно ће извести оперу “Сарданапал” Франца Листа, инспирисану истоименом драмом Лорда Бајрона, са солистима из иностранства сопраном Ануш Ховханисјан (Јерменија), тенором Ектором Лопезом Мендозом (Мексико) и басом Вазгеном Газарјаном (Немачка). Након овог импресивног отварања овогодишњег Номуса, фестивалске дане испуниће концерти жанровски различите музике, као и ансамбала наших и страних уметника, и спојева појединих инструмената.  Раритетно, по речима уметничке директорке Номуса Марије Адамов, биће и оригинално извођење Хајднове композиције “Седам последњих Христових речи” испреплетено са ставовима Шостаковичевог 15. гудачког квартета. Велика очекивања треба имати од наступа гудачког оркестра “Кремерата Балтика”, који ће предводити легендарни виолиниста Гидон Кремер, и извести поменуте композиције.

Имаћемо ретку прилику и да чујемо клавирски концерт “Герника” Фредрика Кауфмана, инспирисан потресним Пикасовим сликарским платном, али и, како додаје Марија Адамов, “личним доживљајем композитора као ратног ветерана, људске трагедије на Блиском истоку. Велики пијаниста Кемал Гекић ће га после шест година од праизвођења интерпретирати с оркестром новосадске Академије уметности, на којој је и сам студирао и радио”.

Куриозитет овогодишњег Номуса је, иначе, чињеница да на њему учествују чак три покрајинске културне институције: Српско народно позориште, са Хором и Оркестром, затим Симфонијски оркестар АУНС и Војвођански симфонијски оркестар, који ће на овогодишњем Номусу извести Малерову 7. симфонију, и на сцену извести преко 90 музичара.

Међу мањим саставима, најављен је концерт Литванског камерног оркестра, са концертмајстором и солистом Сергејом Криловим, виолинистом светског гласа. Поново ћемо ове године имати прилику да слушамо нашег истакнутог пијанисту Александра Маyара, који ће свирати са британским виолинистом Ентонијем Марвудом. Такође и виолинисту Лајка Феликса, који овог пута наступа у Новом Саду са пољским саставом “Волоси”, и нуди нам спој традиционалне музике са yез импровизацијама и енергијом рока.

Необичан ће бити и сусрет дуа који чине Кетрин Финч и Секоу Кеита, британска уметница на харфи и њен колега из Сенегала, уметник на кори, врсти јужноафричке харфе. Несвакидашњи ће бити и концерт израелског пијанистичког квартета “Октопус”, који ће, на два клавира четвороручно, изводити композиције класичне литературе, прилагођене за овај необичан састав.      

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести