Нова сезона Војвођанских симфоничара: Музика хиљаду и једне ноћи

НОВИ САД: Након својеврсног пролошког концерта, одржаног 15. септембра на отвореном, испред Бановине, којем је присуствовало десетак хиљада људи, вечерас Војвођански симфонијски оркестар и званично улази у нову сезону.
vojvodjanski simfonijski orkestar
Фото: Darko Milosavljević

Под управом шефа диригента Опере СНП-а, италијанског маестра Ђанлуке Марчана, најрепрезентативнији војвођански ансамбл извешће у новосадској Синагоги  балетску свита таyикистанског композитора Толиба Шахидија „Зеленашева смрт“, што ће уједно бити и њено премијерно извођење у Србији, а потом следи Концерт за виолину и оркестар бр. 1 Сергеја Прокофјева, у којем ће као солиста наступити белгијски виолиниста Лоренцо Гато, лауреат такмичења „Краљица Елизабета“ у Бриселу. Други део програма резервисан је за једну од најпопуларнијих програмских композиција романтичарске литературе, симфонијску свиту „Шехерезада“ у којој Николај Римски-Корсаков раскошним оркестарским колоритом води слушаоце у свет „1001 ноћи”. 

У овој сезони, у односу на претходне, Војвођански симфонијски оркестар очекује значајно већи број наступа, најављује за „Дневник” директор ВСО Роман Бугар.

Како каже, поред уобичајених премијерних концерата у Новом Саду планирају да неке од њих репризирају у Панчеву, Суботици, Зрењанину... као и ван Војводине, пре свега у Београду.

Поред тога, очекују нас два велика концерта у оквиру обележавања стоте годишњице присаједињења Војводине Србији, најпре 24. новембра на отвореном са солистима Драганом Радаковић и Робертом Лакатошем, а потом и 25. новемба заједнички наступ са Београдском филхармонијом. У плану је такође и концерт за децу у Врднику, који је резултат конкурса „Публика у фокусу” Фондације „Нови Сад 2021”. У питању су, заправо, четири извођења симфонијске бајке Сергеја Прокофјева „Пећа и вук”, при чему ће преостала три бити у Новом Саду. Уз то, ВСО је на различитим нивоима конкурисао са још неколико пројеката, тако да су велике шансе да се планирани број наступа у овој сезони додатно увећа, најавио је наш саговорник.

Када је реч о тзв. премијерним концертима, који чине темељ сезоне ВСО, и њихов број је повећан са уобичајених седам на десет, а фокус ће бити на домаћим солистима. Тако ће већ 16. новембра са војвођанским симфоничарима наступити новосадска флаутисткиња Лаура Леваи Аксин, у фебруару 2019. пијаниста Павле Крстић ће са ВСО удружити у Другом клавирском концерту Сергеја Рахмањинова, да би у марту солиста био виолиниста Флоријан Балаж, а у мају пијаниста Младен Чолић, који ће са супругом, француском пијанисткињом Приском Беноа, извести Концерт за два клавира и оркестар Френсиса Пуленка.

Наравно, ни реномираних гостију из иностранства неће мањкати. Илустрације ради, до краја 2018. управо ће са уметницима из иностранства бити изведена два програмски мало другачија концерта, најпре са Амиром Медуњанин, 14. децембра, под диригентском палицом Алана Бјелинског, када ће се ВСО окушати и на пољу севдалинки, те спектакуларан новогодишњи, 30. децембра, са чувеним Јаношка ансамблом. Посебно поглавље ангажовања Војвођанског симфонијског окестра у новој сезони биће наступ у априлу 2019. на Новосадским музичким свечаностима, где ће под управом једног од данас најтраженијих европских диригената Александра Марковића извести грандиозну Седму симфонију Густава Малера познату и као Песма ноћи.

У програмском смислу сваки премијерни концерт ће бити прича за себе, јер још увек нисмо тематски одредили сезону, наводи Роман Бугар.

Према његовим речима, идеја је да у будућности заокруже два програмска правца: да на једној страни буде циклус великих концерата, како у смислу тежине самих дела и неопходног извођачког апарата, тако и када је реч о гостовању планетарно познатих солиста и диригената; други би, пак, правац били концерти мањих, камернијих, „моцартовских” састава, са којима би наступали млађи уметници, неспорног квалитета, али који тек граде светску каријеру. За сада је још увек тај пројектовани концепт у изградњи, али то не значи да ће нова сезона ВСО због тога бити мање атрактивна, напротив, поручује Бугар.               

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести