Војвођански симфонијски оркестар затвара концертну сезону

НОВИ САД: Концерт Војвођанског симфонијског оркестра у новосадској Синагоги у суботу, 19.маја, почиње у 20 часова, а улаз је слободан.
Iza Vojvođanskog simfonijskog orkestra je veoma uspešna sezona   Foto: D. Milosavljević
Фото: Иза Војвођанског симфонијског оркестра је веома успешна сезона   Фото: Д. Милосављевић

За крај концертне сезоне, током које је са великим успехом наступио на Новосадским музичким свечаностима и на београдском Коларцу, у суботу, Војвођански симфонијски оркестар поклоницима уметничке музике дарује Дупли концерт за виолину и виолончело у а-молу, оп. 102, једно од најромантичнијих дела  Јоханеса Брамса, те  чувене Енигма варијације Едварда Елгара. Војвођански симфоничари наступиће у новосадској Синагоги под управом белгијског маестра Бартоломеуса-Хенрија Ван де Велдеа, који је пуне три деценије деловао и као виолиниста у Филхармонији Лијежа, а био је и на челу Камерног оркестра Карла Великог, те као диригент сарађивао с бројним ансамблима диљем света, наступајући од Будимпеште до Москве, од Јапана и Кине до САД.   

Програм отвара Брамсов Дупли („Дворски”) концерт у а- молу, писан за виолину, виолончело и оркестар, последње оркестарско дело великог немачког композитора. Завршен је 1887, када је и премијерно изведен у  Келну, а Брамс је приступио раду на овом „помиритељском” остварењу – историчари тврде да је њим желео да оживи прилично охлађено пријатељство са виолинистом Јозефом Јоакимом – сажимајући искуства претходна два концерта: клавирског из 1881. и виолинског из 1878, створивши јединствено дело позног романтизма, изузетно захтевно, јер инсистира не само на извођачкој перфекцији него и на пуном међусобном разумевању двоје солиста. Са ВСО ће Дупли концерт извести руска виолинисткиња Татјана Александровна Самуил и њен концертни и животни партнер, холандски виолончелиста Јустус Грим .


Ван де Велде: Уживање је радити са ВСО

Белгијски диригент Бартоломеус-Хенри Ван де Велде први пут је сарађивао са Војвођанским симфонијским оркестром пре девет година и, како је открио „Дневнику”, одмах му се свидело. „Дивни су то музичари, осећам њихову кооперативност, поштовање и уживам да сарађујем с њима. Заправо, радити с њима је прави рај на земљи. Са сваком пробом напредујемо, при чему су уметници више него расположени за рад, што је велика предност. Веома сам срећан што сам поново овде и надам се да ћемо у скорој будућности опет сарађивати”, истакао је Ван де Велде. Говорећи о програму концерта, он каже да су Татјана Самуил (виолина) и Јустус Грим (виолончело) савршен избор солиста за Бармсов Дупли концерт. „Ради се о чувеном и добро познатом концерту, веома тешком и за оркестар и за солисте. Али је реч о делу које морате чути”, навео је диригент. У другом се делу концерта, додаје маестро, „иде у Енглеску са Едвардом Елгаром”. „Реч је о веома важном, ако не и најважнијем Елгаровом делу, које је написао кад је био у депресији. Понекад, ето, депресија има и своје добре стране. И ми се нећемо фокусирати на оне негативне већ на те позитивне. У композицији је портретисао своје пријатеље, варијацију за варијацијом. ’Нимрод’ је најпознатија и могла би да се употреби чак и као музика за филм! Али заједничко сваким варијацијама је што у себи носе изузетно дубока осећања”, поручује Бартоломеус-Хенри Ван де Велде.


У другом делу вечери, „симфоничари“ ће извести Енигма варијације оп. 36, једно од најпопуларнијих оркестарских остварења светског концертног репертоара. Сер Едвард Вилијам Елгар био је најважнији енглески композитор романтизма, коме је славу донело управо ово дело за оркестар састављено од 14 варијација на једну оригиналну тему. Елгар га је посветио људима из свог живота, од супруге која му је била највећа инспирација, до блиских пријатеља и музичких сарадника. Зато је свака варијација врста слике, портрета, неке од тих личности. „Али главни лик, Тема, мора остати неоткривена”, написао је композитор у програму првог извођења Енигма варијација.

Концерт Војвођанског симфонијског оркестра почиње у 20 часова, а улаз је слободан. 

М. Стајић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести