Омаж Душану Трбојевићу и дуг Бетовену на Сомусу у Сомбору

СОМБОР: Сомборске музичке свечаности - Сомус биће отворене вечерас у 20 часова у свечаној Сали Градске куће у Сомбору, концертом клавирског дуа Лидија и Сања Бизјак (Србија/Француска), и камерног оркестра „Музикон“. 
s
Фото: Somus/promo

На овом првом концерту публика ће имати прилику да слуша два премијерна извођења концерата за необични ансамбл: клавир четвороручно и гудачки оркестар. Један од најугледнијих светских клавирских дуа, Лидија и Сања Бизјак, након београдске српске премијере, извешће концерте Малколма Арнолда и  Леополда Кожелуха. На сцени ће им се придружити Камерни оркестар „Музикон“, нови уметнички мултимедијални састав. На програму овог концерта су још и композиције Моцарта и Бартока.

На овом 9. Сомусу, публика ће до 31. октобра моћи да присуствује концертима који ће се одржавати на великој сцени Народног позоришта, Градској кући и у сали Културног центра “Лаза Костић” у Сомбору. За петак поподне, 29. октобар, најављен је програм под називом Омаж Душану Трбојевићу“, у којем ће учествовати: проф. др Драган Шобајић, проф. др Гордана Каран, проф. др Снежана Николајевић, проф. др Дубравка Јовичић и роф. др ум. Биљана Горуновић.

- На десету годишњицу оснивања Сомуса, фестивала који је никао на темељима свог старијег брата, Сомборских музичких вечери, желимо да одамо поштовање и захвалност Душану Трбојевићу, оснивачу Сомборских музичких вечери, који је преминуо пре десет година. Овај наш истакнути пијаниста, професор, композитор и зачетник фестивалског живота, не само у Сомбору, него и у многим срединама у бившој Југославији, дао је огроман допринос промовисању класичне музике кроз своје просветитељско деловање – наводе организатори Сомуса.       

На овом догађају, уз промоцију књиге Душана Трбојевића “Моја музичка казивања” у издању ФМУ и с редакцијом Драгана Шобајића, биће коришћени видео снимци из архиве РТС-а и организована изложба фотографија и документације из архива града Сомбора, везаних за деловање професора Трбојевића, у склопу Сомборских музичких вечери.

Истог дана, у вечерњим сатима, такође као омаж Душану Трбојевићу, биће приређен концерт, на којем ће наступити: Рита Кинка, клавир, Биљана Горуновић, клавир, Клавирски дуо Николајевић/Кршић, и Мешовити хор Сомборског певачког друштва, са диригентом Миланом Радошићем. На програму су дела: Трбојевића, Мокрањца, Станковића, Милојевића, и Љ. Марић.

Преподневни концерт под називом „Дуг Бетовену“ биће приређен у суботу 30. октобра, а наступиће пијанисти: Лидија Бизјак, Дејан Суботић, Теа Димитријевић, Михајло Зурковић, Милица Марковић, Мирослав Поповић, Марија Обреновић, и Леа Поробић. Они ће извести увертиру „Кориолан“ и Симфонију бр. 7 Лудвига ван Бетовена, за два клавира и осам руку.

Исто вече, Словеначки музички камерни театар (СКГГ) приређује музичко -сценску фреску „Екс/одус радости“. Ову представу на тему мигрантске проблематике, режирала је Ева Хриберник (мигранткиња), а настала је по дневнику мигранткиње Јелене Сушник. На сцени је и ансамбл, који представу уобличава музиком Наташе Богојевић.

Последњег дана Сомуса, у недељу 31.октобра преподневни концерт приређује италијански клавирски дуо Маркеђани/Скјаво (Серђо Маркеђани и Марко Скјаво), који ће извести дела Баха, Моцарта, Брамса, Шуберта, и Росинија. Овај клавирски дуо наступа од 2006. широм света, и досад је одржао преко две стотине концерата. Објавили су 2014. свој први ЦД за музичку издавачку кућу „Дека“, са делима Франца Шуберта, и добили највиша признања музичке критике.

Као завршни концерт Сомуса, тог дана је најављено „Вече великих солиста“, на којем ће наступити познати македонски пијаниста Симон Трпчески, који има и богату интернационалну каријеру, и сомборске уметнице Јана Јовановић, сопран, и Симонида Родић, флаута. На програму овог концерта су дела Шопена, Пуланка, и Франка.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести