Оркестар СНП-а у Бејруту: Од белканта до Паганинијевих концерата

НОВИ САД: Оркестар Српског народног позоришта данас креће пут Бејрута, где ће наступити на познатом Ал Бустан фестивалу.
orkestar
Фото: Promo

Дом фестивала је, иначе, прелепа концертна дворана луксузног хотела Ал Бустан, 16 километара удаљеног од срца Бејрута, на брду Беит Мери, а покренут је пре 25 година на иницијативу власнице Мирне Бустани са идејом да допринесе уметничкој пулсацији града тешко пострадалог током грађанског рата. 

Пре две године је у Бејруту наступио Хор Српског народног позоришта, оставивши изузетно добар утисак, каже за „Дневник” диригент Ђанлука Марчано, уметнички директор Ал Бустан фестивала.

У међувремену се, додаје, догодило да сам постао шеф-диригент Оркестра СНП-а и указала се прилика да се сарадња Ал Бустана и СНП-а не само настави него и унапреди на обострано задовољство.  

Поднаслов овогодишњег фестивал је Crescendo, јер је посвећен делима италијанских композитора и њиховом утицају на светску музичку сцену, а и сам програм је тако конципиран да иде крешенду, ка концерту звезда, најпре балетске, а потом и оперске школе Академије Театра миланске Скале, те тзв. Великом финалу, заказаном за 17. март. Тада ће Оркестар Академије, под управом Франческа Манара, иначе прве виолине Скале, два пута извести „Четири годишња доба” - најпре Вивалдијева, а потом и она Астора Пјацоле.

Ал Бустан је, подсетимо, 12. фебруара отворила новосадска обоисткиња Сања Ромић, изводећи уз Оркестар Ал Бустан академије Концерт за обоу у ц-молу Доменика Чимарозе. Она је пре тога као професор, уз виолинисту Бенyамина Бејкера, виолисту Максима Новикова... данима радила са младим музичарима који су дошли са различитих страна света како би били део Ал Бустан академије - међу укупно 65 инструменталиста из више од двадесет држава био је и наш млади контрабасиста Душан Костић.    

У Бејруту ће, иначе, Оркестар СНП-а наступити чак пет пута. Најпре ће 3. марта бити део гала-концерта посвећеног италијанском белканту, солисткиња је руска сопранисткиња Венера Гимадијева, која је с Марчаном и Хале оркестром из Манчестера снимила веома успешан CD „Momento Immobile”, а на програму ће се наћи дела Белинија, Доницетија и Росинија. Две вечери касније новосадске музичаре очекује још већи изазов, јер ће извести три Паганинијева виолинска концерта, Први, Трећи и Шести, уз солисте Анастасију Петришак, Ђулија Плотина и Кевина Жуа - који је лане победио управо на Паганинијевом конкурсу.

Уверен сам да ће се наш оркестар више него успешно изборити с тим партитурама. С једне стране, реч је о врхунским професионалцима којима искуства не недостаје, јер доста је ту музичара који су и чланови Војвођанског симфонијског оркестра. С друге стране, Паганини је написао ове концерте тако да је то - чиста италијанска опера. Белканто. Има пуно каденци, лирских момената... као да смо испред партитура Росинија, Белинија, Доницетија. И то не кажем ја, то каже легендарни италијански виолиниста и диригент Салваторе Акардо, који је снимио све Паганинијеве концерте. И зато су они тако тешки за филхармоније. Јер и диригент и оркестар морају имати искуство с опером, појашњава Марчано.   

Већ 6. марта Оркестар СНП-а ће наступити уз „златни глас Малте” Џозефа Калеху, звезду Метрополитена, који ће изводити неке од напознатијих тенорских арија из Вердијевих и Пучинијевих опера. Првобитно је, наиме, било планирано да Калеха наступи 13. фебруара уз Оркестар Ал Бустан академије, али се разболео, и да не би потпуно отказао долазак у Бејрут, договорено је да се његов наступ само помери, с тим да ће га сада пратити Новосађани. Марчано при томе не крије да ово померање има и добру страну, јер је и за ансамбл СНП-а и за њега као диригента велика част што ће наступити уз једног од најтраженијих оперских певача данашњице. 

С друге стране, тиме је и првобитно планиран жесток темпо постао још интензивнији, с обзиром на то да ће већ 7. марта Оркестар СНП-а пратити две младе италијанске звезде, виолончелисткињу Ерику Пикоти и пијанисткињу Ванесу Бенели Мозел, у Дворжаковом Концерту за виолончело, односно Равеловом Концерту за клавир и оркестар. Оркестар ће на овом концерту водити један од најпознатијих контрабасиста данашњице Енрико Фагоне, који је пре неколико дана дириговао РАИ Националним симфонијским оркестром, који је са чувеном пијанисткињом Мартом Аргерич извео Листов Концерт за клавир и оркестар у б-молу..

За крај гостовања у Бејруту, 9. марта, ансамбл нашег националног театра очекује концертно извођења Вердијеве „Травијате”. Виолета Валери биће казахстанска оперска дива Марија Мудријак, која је почетком фебруара ту ролу певала у оманском Ројал опера хаусу под диригентском палицом  Пласида Доминга, партија Алфреда поверена је италијанском тенору Вићенцу Констанци а Жоржа Жермона баритону Дамијану Салерну.

Биће веома напорно, али сам сигуран у то да ће се оркестар показати у најбољем светлу, каже Марчано.

Уосталом, додаје, тако је свуда у свету и наши музичари морају на то да се навикавају.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести