Новосађани у Бејруту: Обоисткиња Сања Ромић отвара Ал Бустани

НОВИ САД: Новосадска обоисткиња Сања Ромић отвориће вечерас познати Интернационални музички фестивал Ал Бустан у Бејруту. Она ће, уз резиденцијални оркестар којим ће дириговати уметнички директор фестивала, маестро Ђанлука Марчано, извести Концерт за обоу Доменика Чимарозе.
sanja romic
Фото: Andrej Hićil

Огромна је част и задовољство бити део Ал Бустан фестивала, а поготово солиста на његовом отварању, каже за „Дневник” Сања Ромић.

Како додаје, на позив маестра Ђанлуке Марчана, који је уметнички директор фестивала од 2011. године, дошла је да води студенте оркестарске академије и наступи као солисткиња на гала концерту којим ће бити отворен Ал Бустан.

Током седмице менторског рада у оркестарској академији имала сам прилику да радим са младима из целог света. И да у томе уживам, јер сви смо овде из истог разлога – да допринесемо да се наша знања и искуства уједине, да их пренесемо и учинимо да уметност живи на највишем нивоу. И да је као такву делимо с публиком, стварајући лепоту и хармонију. Јер то и јесте позив уметности – да свако од нас исприча своју причу..., каже новосадска обоисткиња.

Фестивал је смештен у хотелу Ал Бустан, 16 километара од срца Бејрута, на брду Беит Мери, са ког се, открива нам Сања, пружа предиван панорамски поглед. Хотел је породично власништво и већ трећу генерацију га води породица Бустани, чије име носи и чувени раскошни аудиторијум, који је домаћин већине концертних вечери фестивала. Јер жеља Мирне Бустани, власнице хотела, била је да после грађанског рата у Бејруту допринесе културном и уметничком животу града.

Велики број уметнина у самом хотелу, као и сам фестивал, који је незаобилазни део културне понуде града, као место на које долазе највећи светски уметници, показује пример шта су праве животне инвестиције и како се улагање у уметност исплати, каже Сања.

Ове године фестивал, који ће трајати све до 17. марта, има у поднаслову Crescendo (Крешендо) и посвећен је италијанским композиторима и њиховом утицају на светску музичку сцену. Сходно томе, Сања Ромић ће извести наступићу са концертом за обоу, италијанског композитора Доменика Чимарозе.

Састављен из четири става, представља спој четири различите сонате за клавир, односно клавсен, које је 1949. Артур Бенџамин спојио у концертну форму. Концерт је спој предивна два мелодијска ставе и два весела, разиграна који осликавају комичну италијанску оперу буфо. Баш као што и Бејрут, невероватан град богате историје различитих народа и религија, спаја различитости у јединствену целину. И као музика, уметност, даје простор свима да се изразе. 

Иначе, на самом отварању фестивала ће после обоисткиње Београдске филхармоније и професора на Академији уметности у Новом Саду, наступити новозеландски виолиниста Бењамин Бејкер, руски виолиста Максим Новиков и звезда у успону светске челистичке сцене Миријам Пранди, млада италијанска уметница, студенткиња чувене Наталије Гутман.

На Ал Бустану ће, иначе, наступити и Оркестар СНП-а, који очекују чак четири наступа. Најпре ће 3. марта бити део гала-концерта посвећеног италијанском белканту, а на програму ће се наћи дела Белинија, Доницетија и Росинија. Две вечери касније, уз солисте Анастасију Петрушак, Кевина Жуа и Ђулија Плотина, Оркестар СНП-а ће извести три Паганинијева виолинска концерта – Шести, Трећи и Први, да би 7. марта пратили виолончелисткињу Ерику Пикоти и пијанисткињу Ванесу Бенели Мосели у Дворжаковом Концерту за виолончело, односно Равеловом Концерту за клавир и оркестар. За крај гостовања у Бејруту, 9. марта, оркестар националног театра очекује концертно извођења Вердијеве „Травијате”, где ће ролу Виолете Валери певати казахстанска оперска дива Марија Мудријак, док ће партија Алфреда поверена италијанском тенору Вићенцу Констанци.


Музика са стилом

На овом концерту ћу започети пројекат “Музика са стилом”, сарадњу са нашом модном дизајнерком Јеленом Бин Драи, која живи и ради у Дубаију, открила нам је Сања Ромић.

Јеленине хаљине су, додала је, као и Бејрут, спајају у себи стил запада и ноте истока. Изражавају безвременост као што су стил и уметничка музика. Јер уметност нас учи уметности живота. 


Од осталих фестивалских програма ваља издвојити наступ једног од најтраженијих оперских певача данашњице Yозефа Калеје, који ће се у Бејруту извести програм састављен искључиво од Вердијевих тенорских арија, лане и снимљеним за лондонску кућу „Decca records”. Сјајни виолиниста Сергеј Крилов, који ће у априлу бити гост Новосадских музичких свечаности, извешће на фестивалу Паганинијев Пети виолински концерт, док ће публици Ал Бустана несумњиво бити занимљив и концерт под називом „Сладак живот”, на којем ће се један од најпознатијих светских бандонеониста Марио Стефано Пјетродарчи, у сарадњи са фестивалским оркестром, представити избором најпознатијих италијанских филмских тема, које су компоновали мајстори попут Ениа Мориконеа или Нина Роте.

За сам крај Ал Бустан фестивала остављен је концерт звезда, најпре балетске, а потом и оперске школе Академије Театра миланске Скале – неке од ових младих певача, који ће наступити у Бејруту, имаће прилику да до краја ове или у следећој сезони чује и новосадска публика. Последње вечери, 17. марта, у тзв. Великом финалу, Оркестар Академије, под управом Франческа Манара, иначе прве виолине Скале, два пута ће извести „Четири годишња доба” - најпре Вивалдијева, а потом и она Астора Пјацоле.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести