Отворен НОМУС у Српском народном позоришту

Новосадске музичке свечаности отворене су у Српском народном позоришту, а након свечаног отварања, публика је имала прилике да ужива у концертној премијери недовршене опере Сарданаполо Франца Листа.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Новосадске музичке свечаности отворио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да је НОМУС фестивал који велича име Новог Сада и сигурно "има заслуге што наш град поносно носи титулу Европске престонице културе 2021."

- Растући заједно са овим градом и преиспитујући своју концепцију, али и мудро балансирајући између жеља и могућности, овај превасходно камерно конципиран фестивал, постепено је током деценија трајања ширио своје жанровске границе. Прерастао је из националне у манифестацију међународног значаја и тако заузео место на светском концертном простору - истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић, додајући да захваљујући својој репертоарској флексибилности овај фестивал испуњава Нови Сад и омиљене концертне просторе у граду најистанчанијим звуцима, подсећајући нас да "колико год била жанровски различита, музика представља средство универзалног разумевања."

Фото: Скупштина града Новог Сада

Председник градског парламента је оценио да еминентни уметници свих генерација, заједно са организаторима, уредницима и сарадницима НОМУС-а, креирају сваке године нов, незабораван и јединствен уметнички садржај по коме је Нови Сад препознатљив на свим меридијанима, док акценат на младим извођачима на посебан начин уклапа НОМУС у чињеницу да је Нови Сад ове године Омладинска престоница Европе.

- Лично, већ више од 20 година доживљавам НОМУС као истински празник културе у Новом Саду. Сигуран сам да и сви ви који сте данас овде присутни на такав исти начин доживаљавате НОМУС. Зато, празнујмо на начин какав овај фестивал заслужује - закључио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Фото: Скупштина града Новог Сада

Овогодишњи НОМУС се одржава од 9. до 18. априла, а током трајања манифестације одржаће се 10 концерата, које ће приређивати угледни домаћи солисити и ансамбли, као и музичари из Литваније, Естоније, Летоније, Мађарске, Пољске, Израела, Велике Британије, Немачке, Аустрије, Италије, САД-а и Аустралије. Овогодишњи програм НОМУС-а обогаћен је и са два "некласична" музичка садржаја, а значајни део Новосадских музичких свечаности представљаће и пратећи садржаји, промо концерти и програми за младе. Организатор НОМУС-а је Музичка омладина Новог Сада, под покровитељством Града Новог Сада.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести