Политичке поруке на додели Брит награда

ЛОНДОН: Додела престижних британских музичких награда Брит одржана је синоћ по 40. пут, а за песму године проглашена је "Someone You Love" шкотског кантаутора Луиса Капалдија.
њ
Фото: Youtube Printscreen

Трећи пут за редом, церемонију је водио комичар Џејк Вајтхол који је вече започео поменувши водитељку Керолајн Флек, која је себи одузела живот прошле недеље.

Награда за албум припала је реперу Дејву за "Psychodrama", који је током свог наступа изменио текст песме и премијера Велике Британије Бориса Џонсона назвао "правим расистом".

Дејв је такође одао почаст Џеку Мериту, студенту права на Кембриџу који је страдао на Лондонском мосту током терористичког напада.

Награде за најбољег страног извођача отишла је у руке Били Ајлиш и Тајлеру - The Creator.

Тајлер је, примивши награду, подсетио публику да му је пре пет година забрањен наступ у Уједнињеном краљевству, а да је његова музика, наводно, оцењена као она која "промовише насиље, хомофобију и мржњу и подстиче друге на терористичка дела".

Ајлиш је отпевала потом своју недавно објављену песму "No Time to Die", која ће бити насловна нумера новог филма о Џејмсу Бонду.

За извођача године проглашен је лондонски репер Стормзy, а награда за најбољу соло британску певачицу припала је Мејбел - 30 година након што је њена мајка Нене Чери освојила две Брит награде.

Признање за групу године припало је саставу Foals.

Свечаност доделе у лондонској О2 арени затворили су једнократно поновно окупљени чланови групе The Faces - Род Стјуарт, Рони Вуд и Кени Џонс.

По угледу на многе светске доделе награда, попут недавно одржаног "Оскара", ни Брит није могао да прође без критика на рачун равноправности, те је указано на недовољно женских музичарки номинованих у мешовитим категоријама.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести