Рибља чорба премијерно представила неколико нових песама

БЕОГРАД: Рок група Рибља чорба представила је на почетку 2022. године неке од песама које би требало да се нађу на предстојећем још неименованом албуму, првом који ће објавити након смрти басисте Мише Алексића.
riblja corba
Фото: Dnevnik.rs

Фронтмен Бора Ђорђевић и остали чланови Чорбе у београдском студију пуштали су екипи Спутњика Србија премијерно снимке неколико песама рађених за нови албум који је првобитно требало да носи назив "Данс макабр (Плес смрти)" или "Смрт у десет лекција".

"Одустао сам да се помиње смрт, иако је албум тежак и црн као и време у коме живимо", рекао је Ђорђевић додајући да би се ново издање Чорбе могло звати "Две гитаре", према песми за коју је Алексић радио музику.

"Две гитаре" је чврста рок ствар у којој Ђорђевић у стиховима помиње Плави воз, конзилијум и Љубљану, чиме призива сећање на болест и смрт Јосипа Броза Тита.

У остатку песме Ђорђевић је врло личан кад помиње своје место рођења и тренутног боравка: "Моје тело пошаљите у Чачак у Србију, у Љубљани оставити срце, да буде ту".

"Написао сам црн текст, послао Миши коме се то допало и он је компоновао (музику)", напоменуо је Ђорђевић, који се на Спутњиковом јутјуб каналу може чути како певањем прати снимке песама пуштених у студију.

Песма је изведена уживо на великом концерту Рибље чорбе 16. августа 2021. године на Ташмајдану, на концерту посвећеном суоснивачу бенда Алексићу (1953-2020), који је преминуо од последица ковид-19.

На Ташу је одсвирана и песма "Очи малог пса", али је сада за албум предвиђена "интимнија верзија", са клавиром, акустичном гитаром и гудачима, као и Ђорђевићевим стиховима који помињу "растанак само на изглед, зато без суза кад једном одем".

У рокерски чврсто одсвираној "Дубокој држави", за коју је музику радио бубњар Вицко Милатовић, према Ђорђевићевим речима у прозивајућим дневнополитичким стиховима, између осталог, "врло конкретно се помиње банкар Рокфелер, који је умро у 100 и некој години, а претходно је имао девет трансплантација срца".

"Можда неко од њих потиче из Жуте куће?", рекао је Ђорђевић приликом преслушавања песме.

У песми средњег темпа "Кад бих се родио опет", на музику клавијатуристе Николе Зорића, Ђорђевић у сетном осврту на протекли живот признаје да поново: "Газио бих, али пазио бих, да ником не нанесем бол ил'' зло".

За дирљиву љубавну песму сведену на акустичну гитару "Заиста не волим што старим", Ђорђевић је рекао да "сви плачу кад је чују".

Ђорђевић је најавио и да ће нови албум пратити још један назван "И тако даље", на коме ће бити "неке песме којима није место, концептуално не одговарају" за сада неименованом главном издању.

Као једну од песама које ће вероватно ићи на албум "И тако даље", бенд је приликом преслушавања пустио антиратну "Параду", која аранжмански призива дух старе Чорбине ствари "Слушај сине обриши слине" са албума "Бувља пијаца" (1982).

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести