Руска ноћ Војвођанских симфоничара на новогодишњем гала концерту

НОВИ САД: Свој традиционални новогодишњи гала – концерт, под називом „Руска ноћ“, Војвођански симфонијски оркестар најављује за уторак, 28. децембар, на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, с почетком у 20 часова.
v
Фото: v Promo/MONS

Овог пута оркестру ће се придружити квартет „Терем“, којег сматрају симболом руске културе, уз „Ермитаж“, Маријински театар и Руски музеј, и заштитиним знаком Санкт Петербурга. За диригентским пултом биће маестро Берислав Скендеровић, некадашњи директор и први диригент Војвођанског симфонијског оркестра.

- Квартет „Терем“ је нешто заиста посебно. Основали су га 1986. тадашњи студенти департмана за изворне музичке инструменте Државног конзерваторијума „Римски-Корсаков” у Санкт Петербургу. Током времена, ансмбл постаје руски феномен, доносећи светску славу руским народним инструментима и проширујући њихове могућности до невиђених граница. За 35 година постојања обишли су читав свет наступајући у најпрестижнијим салама, али и пред најпознатијим људима планете, као што су папа, Мајка Тереза, принц Чарлс или лидери Г8, пред којима је „Терем” свирао на њиховом самиту у Санкт Петербургу – наводи се у најави концерта.

Светски медији и светска критика овако о "Теремовцима" пишу: „задивљујућа виртуозност, оригинални музички аранжмани, уметничка креативност која изазива страхопоштовање и извођења која дословно одузимају дах“.

- У овом изванредном ансамблу сваки је музичар истовремено и композитор, аранжер и импровизатор. Репертоар им је стога изузетно широк и обухвата преко 500 дела – оригиналних транскрипција и необичних фантазија заснованих на популарним темама из класичне и модерне музике, као и на фолклору, yезу и мелодијама из познатих филмова. Музика квартета „Терем” је страствена, жива и богата. Она је одраз широке руске душе. Његови наступи су другачији и оригинални, јер померају границе савременог концертног музицирања, успостављајући, између осталог, невероватан дијалог са публиком – истиче се у најави.

Организатори концерта су Музичка омладина Новог Сада и Војвођански симфонијски оркестар, а карте су у продаји на благајни СНП-а. Улазнице стају 2.000 динара у партеру и 1.600 динара на балкону. Услов за улазак на концерт су ковид сертификати.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести