СОМБОРСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ ОД 19. ДО 23. ОКТОБРА Екипа снова у Градској кући

Сомборске музичке свечаности, популарни Сомус, ове ће године бити одржане од 19. до 23. октобра, а отвориће их у четвртак, концертом у Свечаној сали Градске куће, познати словеначки кларинетиста Мате Бекавац, који у Сомбор долази са, како их је сам назвао, „Екипом снова”.
а
Фото: Славчо Спировски

Уз Бекавца, наиме, камерну формацију, која ће се представити делима Дохнањија, Бартока и Брамса, твориће ирска виолонисткиња Мејрид Хики, виолиниста из САД Вилијам Хаген, његова сународњакиња, виолисткиња Натали Лоран, те италијански виолончелиста Паоло Баномини. Две вечери касније овим врсним музичарима придружиће се позната француска контрабасисткиња Лорејн Кампет, фаготиста светског реномеа Серђо Азолини и немачки хорниста Кристијан Каценберг, и то у Сепстету у Ес-дуру Лудвига ван Бетовена и Шубертовом Октету у Еф-дуру. 

Између ова два програма поклоници уметничке музике у Сомбору биће у прилици да чују реномиране Загребачке солисте. Под управом маестра Сретена Крстића, Солисти ће извести „Метаморфозе” Рихарда Штрауса, као и Моцартов Клавирски концерт бр. 11 у Еф-дуру, где ће им се на сцени придружити пијаниста Михајло Зурковић. У недељу, 22. октобра, дела Моцарта, Малера и Шостаковича извешће фестивалски квартет, састављен од професора новосадске Академије уметности, за ову прилику назван „Три, четири, (Нови) Сад”, а творе га виолиниста Роберт Лакатош, виолиста Јожеф Бисак, виолончелиста Марко Милетић и пијаниста Михајло Зурковић. 

И, за крај Сомуса, још један програм који се реализује у сарадњи са партнерским фестивалом, Новосадским музичким свечаностима: у Свечаној сали Градске куће пројекат „Македонисимо” представиће македонски пијаниста Симон Трпчески, с којим „радосну музику” његове домовине свирају кларинетиста Хидан Мамудов, виолиниста Александар Краповски, виолончелиста Александар Сомов и перкусиониста Влатко Нушев.          

– Разговарајући са иностраним колегама-организаторима фестивала и музичарима о програму овогодишњег, 11. Сомуса, сваки пут сам добијао коментар о изузетном квалитету извођача и дела која ће се изводити и колико је то богатство за тако мало место као што је Сомбор. Јер за музичаре као што су Серђо Азолини, Вил Хаген, Мејрид Хики, Натали Лоран, Лорејн Кампет, Симон Трпчески или реномирани ансамбл Загребачки солисти и Сретен Крстић, сваки озбиљан фестивал класичне музике би се отимао – каже за „Дневник” први човек фестивала Михајло Зурковић.

Фото: Pixabay

Када помиње Загребачке солисте, наступ у Сомбору, и пре тога у Новом Саду и Београду, важан је део сезоне којом ансамбл обележава 70 година деловања. Уз бројне концерате, то време подразумева и припрему монографије, која би требало да се надовеже на изложбу о овом чувеном камерном саставу, која је одржана у Музеју града Загреба у децембру 2019. Важан део обележавања 70 година рада је и овогодишњи наступ на Новосадским музичким свечаностима, а својеврсна круна јубиларне сезоне биће концерт у загребачкој дворани Лисински, 24. фебруара, на којем ће уз ансамбл наступити прослављени виолиниста Јулијан Рахлин. 

– У плану је и један посебан концерт, 5. јануара, на дан када су 1954. године Загребачки солисти први пут јавно наступили – открива нам наш прослављени виолиниста Сретен Крстић, који дуже од деценију и по води један од најпризнатијих камерних састава на овим просторима. – И остали наступи у јубиларној сезони, попут преплатничких, имаће одређену свечарску ноту, да програми буду што атрактивнији, мада се и иначе трудимо да буду интересантни - уосталом, ја их припремам (смех)... Тако ће, верујем, бити занимљиво и у Сомбору...  

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести