Србољуб Динић са Војвођанским симфонијским оркестром у Новом Саду

БЕОГРАД: Наш еминентни диригент Србољуб Динић наступиће са Војвођанским симфонијским оркестром 7. фебруара у Синагоги у Новом Саду, најавили су организатори.
s
Фото: Youtube Printscreen

На концерту ће премијерно бити изведен "Концерт за обоу и оркестар" мађарског композитора Фриђежа Хидажа са солисткињом Сањом Ромић.

На програму ће бити и Увертира за комичну оперу "Фигарова женидба", В. А. Моцарта и шеста "Пасторална" симфонија, Лудвига ван Бетовена са којом ће Војвођански симфонијски оркестар, обележити 250 година од рођења овог композитора.

Маестро Срба Динић један је од српских најуспешнијих диригената који је своју каријеру градио на светској музичкој сцени.

Актуелни је генерални музички директор Оркестра и Театра у Брауншвајгу, чиме је постао први Србин који носи ову титулу, а доскора је био шеф-диригент и уметнички директор Оркестра Позоришта лепих уметности у Мексико Ситију.

У импресивној каријери која траје пуних 25 година, Срба Динић је један од ретких диригената са нашег поднебља, који је дириговао на најпрестижнијим светским музичким сценама и сарађивао са најславнијим оркестрима и ансамблима.

Крајем 2019. године дириговао је у двема оперским кућама изузетног значаја, премијеру Дон Пасквала у театру "Колон2“ у Буенос Ајресу и Ивицу и Марицу у "Семперопер" у Дрездену.

Током великог дела своје каријере, Динић је сарађивао са звездама светске оперске сцене као што су Ана Нетребко, Дијана Дамрау, Агнес Балца, Силвија дала Бенета, Рамон Варгас, Карло Коломбара, Салваторе Лицитра, Франциско Араиза, Жељко Лучић и многи други, с којима је имао бројне турнеје, гала концерте и оперске продукције у Швајцарској, Немачкој, Мађарској, Италији, Финској, Мексику, Јужној Кореји, Тајвану и Кини.

Године 2015. први пут је дириговао на Бољшој фестивалу на Мећавнику чији је оснивач редитељ Емир Кустурица, и од тада на овој манифестацији четири пута сарађивао с неколико изванредних солиста.

Србољуб Динић је добитник награде Министарства културе Републике Србије за ?ирење и промовисање српске културе у свету.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести