Виолончелиста Јулијан Штекел са филхармоничарима у Коларцу

БЕОГРАД: Београдска филхармонија наступа са Јулијаном Штекелом, суперстаром на виолончелу, под диригентском палицом младог Хосеина Пишкара, у петак 18. марта на Коларцу, најавили су из БФ.
e
Фото: Pixabay.com

На репертоару су Сибелијусова дела "Ноћна вожња и свитање" и Трећа симфонија, као и Блохов "Шеломо" за виолончело и оркестар.

Јулијан Штекел признат је као један од водећих виолончелиста нашег времена. Награђиван је престижним наградама и позитивним критикама широм света за своје маестралне, аутентичне интерпретације.

Редовно наступа са водећим оркестрима и највећим диригентским именима, а наступ који је имао са Београдском филхармонијом, 2011. године, дуго се памтио.

Пандемија је одложила нови сусрет Штекела и филхармонијског оркестра, зато публика жељно очекује концерт овог петка и извођење рапсодичне композиције за виолончело и оркестар Ернеста Блоха, названог "Шеломо" по краљу Соломону.

Београдска филхармонија наставља са трендом представљања нових диригентских снага које заокупљују светску музичку пажњу.

Један од њих је Хосеин Пишкар, млади ирански диригент, кога је животни пут водио од родног Техерана преко Немачке на музичке позорнице широм света.

На предстојећем концерту интерпретираће Сибелијусове композиције које се први пут налазе на филхармонијском репертоару.

Несумњиво највећи фински композитор, дуго је био предмет контроверзи и сукобљених мишљења музичких професионалаца али Сибелијусов успех код публике никад није био доведен у питање.

Поред снажног националног печата којим његова дела одишу, представљају и моћне звучне слике велелепних пејзажа.

Тако ће Београдска филхармонија "повести" на вожњу санкама кроз пространства Севера уз "Ноћну вожњу и свитање", а публика ће чути и Трећу симфонију која се ређе изводи.

Улазнице су у продаји на филхармонијској благајни као и онлајн.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести