За крај Филмхармоније: Бајићевцима на поклон обоа

НОВИ САД: У завршници пројекта „Филхармонија у филму – Филмхармонија“, који је финансиран средствима Интерег ИПА ИИ програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија, у понедељак 30. новембра ће Музичкој школи „Исидор Бајић“ бити уручена обоа, вредан поклон који ће овој угледној школи итекако бити од велике помоћи.
f
Фото: Promo

Загребачка филхармонија, као главни носилац пројекта, изабрала је за свог партнера у Србији Музичку омладину Новог Сада, и то је била једна од најзначајнијих активности коју је ова важна институција, која је носилац музичког живота нашег града, реализовала током протекле и ове године. Једна од важних мисија „Филмхармоније“ било је и побољшање услова и квалитета рада оба партнера, па је тако Музичка омладина Новог Сада купила нови клавир. Али, захваљујући овом пројекту, набављен је још један нови инструмент - обоа, за Музичку школу Исидор Бајић.

Предаја инструмента школи није случајно остављена за званичан крај пројекта „Филмхармонија“. Желели смо да потцртамо изузетан значај овог пројекта за наш град, не само за његову садашњу културно-уметничку сцену, већ и за ону у будућности, о којој треба на време бринути, у коју треба улагати. Нови инструмент ће засигурно олакшати и побољшати школовање младих талената у једној од најуспешнијих музичких школа у нашој земљи, чије успехе са сигурношћу и радошћу очекујемо у будућности, истичу у Музичкој омладини Новог Сада.

Централне догађаје пројекта „Филхармонија у филму“ чиниле су пројекције култних немих филмова великог Чарлија Чаплина, које је пратило живо извођење музике великог оркестра Загребачке филхармоније, под вођством маестра Крешимира Батинића. Концерти су одржани у Новом Саду и Илоку током септембра 2019, као и у Вуковару и Суботици ове године. Како додају у Музичкој омладини Новог Сада, атрактивни, иновативни културни садржај – „Филмхармонија“, који је повезао две уметности, две државе, њихове музичаре, допро је до нове публике, обогатио је уметничке сцене у четири града и учинио их још значајнијим европским културним срединама и још привлачнијим туристичким дестинацијама.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести