Завршен девети меморијал "Исидор Бајић"

Украјинска уметница Полина Саско тријумфално је окончала наступ на 9. Интернационалном пијанистичком такмичењу Меморијал „Исидор Бајић“, које је одржано у Новом Саду од 1. до 7. децембра.
d
Фото: pixabay.com

Млада пијанисткиња је проглашена лауреатом Меморијала, освојила је и Прву награду у Ц категорији, затим Награду публике, као и специјално признање такмичења „Клод Дебиси” за најбоље извођење композиције великог француског импресионисте у својој категорији. 

Вишеетапно такмичење у све три категорије одвијало се у Концертној дворани Музичке школе „Исидор Бајић“, где је седмочлани интернационални жири пажљиво слушао, анализирао, одлучивао и бодрио најуспешније тиме што их је промовисао у наредну фазу такмичења, а на крају најбоље и наградио додељивањем титула. Чланови жирија били су Ђулијано Адорно (Италија), Денис Чефанов (Русија), Светлана Еганиан (Француска), Флориан Колтун (Немачка), Алваро Теишеира Лопеш (Португал), Драгош Лунгу (Румунија) и Чун-Чех Јен (Кина-Тајван).

По одлуци жирија, у најмлађој, А категорији, I награда припала је Звјездану Војводићу (Хрватска), II награда Вери Ћећино (Италија), док су трећу равноправно поделили Веи-Чун Чен (Тајван) и наша Уна Миљуш. Прву награду у Б категорији освојио је италијански пијаниста Елиа Ћећино, који је уједно и проглашен лауреатом такмичења у двема млађим старосним категоријама, а добитник је и Специјалне награде „Клод Дебиси” у овим категоријама. Другу награду су завределе Миа Печник (Хрватска) и Ивана Дамјанов  (Србија), која је уједно и добитница Специјалне награде „Станислава Тешић“ за најбоље рангираног такмичара из Војводине у А и Б категорији, коју додељује породица Тешић.

Троје најуспешнијих такмичара у ударној, Ц категорији – Полина Саско и њене колеге из Хонг Конга и Италије, Чун Хим Там и Лука Ћиандото – наступило је последње вечери Меморијала у новосадској Синагоги уз сарадњу Београдских симфоничара и под диригентском палицом Радана Јовановића, интерпретирајући три различита концерта за клавир и оркестар Рахмањинова, Шопена и  Равела. Након њихових наступа жири је одлучио да И награда припадне Полини, III  награда Чун Хим Таму, а проглашени су и добитници свих осталих награда.

Меморијал је, иначе, одржан захваљујући, пре свега, генералном покровитељу Граду Новом Саду и Градској управи за културу, те Секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Та финансијска подршка је Музичкој школи „Исидор Бајић”, као организатору, омогућила да и ове године оствари изузетно професионалне домете у популаризацији такмичарског духа, промоцији талентованих младих пијаниста из 28 земаља света, те учини амбијент Града Новог Сада осмодневном престоницом клавира! Јубиларно, десето издање Меморијала, требало би да се одржи у децембру 2020. године, надајмо се у новој концертној дворани.

        М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести