Балканика, Марија Шерифовић, Ортодокс Келтс... на Нушићијади

БЕОГРАД: Фестивал хумора, забаве и весеља "Нушићијада'''' одржаће се у Ивањици од 23. до 25. августа под слоганом "Десет година Нушићевања'''', најавили су данас организатори у Туристичкој организацији Србије (ТОС) у Београду. 
e
Фото: Youtube Printscreen

Увод у овогодишњи јубиларни фестивал је дан пре, 22. августа, када ће на великом тргу бити одржана Свечана академија, додељена признања заслужним појединцима и институцијама и тим поводом одржан концерт групе Балканика. 

Већ традиционално у улози Бранислава Нушића и ове године је глумац Милан Милосављевић, који ће на свечаном отварању десете, јубиларне Нушићијаде преузети кључева града и прогласити тродневни режим живљења мале српске вароши. 

"Ивањица је варошица која живи за Нушићијаду и која сваког госта прихвати са посебним уважавањем. Радост и понос људи у Ивањици када поворка на отварању Нушићијаде крене у град, нисам видео ни на једној манифестацији у Србији", казао је Милосављевић. 

Бројним изложбама, трибинама, перформансима и другим академским садржајима Нушићијада ће обележити деценију након обнављања.

Посетиоцима фестивала поклониће се глумци Краљевачког позоришта с представом "Ожалошћена фамилија", Љиљана Стјепановић, Тања Бошковић, Раде Марковић, Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић са два сјајна комада "Чорба од канаринца''" и "Велики талас''" Звездара театра, као и глумци аматерског позоришта из Ивањице. 

Добродошлицу свим посетиоцима Нушићијаде у посебном, аутентичном амбијенту бине "Округло па на ћоше'''' пожелеће глумци Петар Стругар, Урош Јовчић и Ðорђе Стојковић у "Бојама штека'''', док ће им вечерње часове кроз кабаре програм улепшати Иван Бекјарев.

У музичком делу програма наступиће група "Ортходоx Целтс'''', љубитељи староградске музике моћи ће да уживају у концерту групе "Дуо Ди Маггиоре''", док ће "Ди Луна Блуес Бенд'''' оживети блуз звук. 

Александар Петровић, фронтмен бенда "Ортходоx Целтс'''', казао је да из поштовања према Нушићу с великим нестрпљењем очекује наступ у Ивањици. 

"Имаћемо посебну сет листу за тај концерт. Нушићијада је према званичним подацима међу пет најзначајнијих манифестација у Србији. Ирци итекако имају везе с Нушићем јер се његова сатира између осталог налази и у ирским традиционалима. Ко је радио текстове тих песама препознаће дух Нушића у тим песмама. Када би Ронија Друа пребацили из Даблина у Ивањицу не би приметили велику разлику између њега и Нушића", казао је Петровић. 

Весело, у знаку јубилеја, госте ће забавити Дејан Петровић и Биг Бенд и оркестар "Бандадрвена''''.

Велика концертна сцена резервисана је за "Другу страну плоче''" Марије Шерифовић и вече незаборавних хитова Жељка Самарџића.

Као посебна и веома значајна целина фестивала, Дечија сцена ће окупити многобројне извођаче, глумце, музичаре, цртаче, аниматоре, а ове године организатори су за најмлађе припремили и мноштво изненађења у новом амбијенту Градског парка.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести