Бе:фемон вечерас у Бечеју отвара Неда Арнерић

БЕЧЕЈ: Седми по реду Бечејски фестивала монодраме „Бе:фемон“ вечерас ће у 20 часова на сцени „Радослав Златан Дорић“ Градског позоришта отворити звезда српског глумишта Неда Арнерић.
b
Фото: "Jul" u izvođenju Nataše Tapušković prva predstava u zvaničnoj konkurenciji/Be:femon

Пре тога ће, у Креативном центру под кровом бечејског „храма културе“, бити представљена монографија о њеном животу из пера Весне Милић. Промоција почиње у 18 часова, а о књизи ће говорити театролог др Зоран Максимовић из Позоришног музеја Војводине, а предвиђен је и разговор са великом уметницом.

Ове године се за учешће на „Бе:фемону” пријавило 26 представа из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске и Србије. Дакле, свега једна мање од лањског рекорда. Селекција није била лака и на крају је одлучено да седам представа, од којих је једна на мађарском језику, уђе у такмичарску конкуренцију и представи публици, сазнали смо од директора Градског позоришта Бечеј др Здравка Петровића.

Такмичарски део „Бе:фемона” отвара вечерас од 20 сати монодрама „Јул“, коју је према тексту Ивана Вирипајева режирала Тара Манић, а иyводи је београдска глумица Наташа Тапушковић. Сутра су на програму две представе: од 17 сати „Notthe Right leg “ режисерке Ане Поповић изводи Данка Секуловић из Београда, а од 20 часова представиће се као редитељка и глумица Београђанка Јелена Пузић у представи „Пу, спас за све нас“, која је настала по мотивима дневника Диане Будисављевић.

И прекосутра су на програму две представе. Од 17 сати гошћа из Загреба Вања Матујец изводи монодраму „Баш ти баш ту“, коју је по тексту Миранде Џулај режирала Бруна Бебић, а потом од 20 часова „Дневник једног лудака“, по тексту Николаја Васиљевича Гогоља, изводи Београђанин Душан Матеји, који је представу и режирао. Најзад, последњег дана фестивала, 19. октобра, од 17 сати представиће се на мађарском језику Золтан Молнар с монодрамом „Човек са цветом у устима“, коју је по тексту Луиђија Пирандела режирао Ђанлука Барбадори. Четвородневни серијал завршава се представом „Хасанагиница“, коју је према текстовима Милана Огризовића, Алексе Шантића и Љубомира Симовића, режирала и игра Марија Ђајић из Требиња.

Мада монодрама и даље слови као недовољно интересантна форма за гледаоце, па из тог разлога нема гужве око организовања фестивала овог формата, Бечејци се нису покајали што су се прихватили изазова. Добрим избором квалитетних представа, публика се „веже за столице“, а коректно оцењивање жирија привлачи ауторе да се радо пријављују за бечејски фестивал. Ове године трочлани жири чине београдска глумица Душанка Глид Стојановић, прошлогодишња победница мр Ивана Буљан Легати из Загреба и редовни професор на Академији уметности у Новом Саду Денеш Дебреи. Продаја улазница за предстојећи „Бе:фемон“ је на благајни Градског позоришта. Комплет за све представе је 1.000 динара, а за појединачну представу 200 динара. Резервација се може обавити телефонским путем на број 021/6915336.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести