Брајану Коксу уручена награда “Александар Лифка“

ПАЛИЋ: Шкотском глумцу Брајану Коксу вечерас је на Летњој позорници на Палићу уручена награда “Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији.
t
Фото: Youtube Printscreen

Коксу је награду уручио директор Фестивала европског филма Палић, Радослав Зеленовић, који је рекао да 2000. године када су установили признање нису ни претпостављали да ће за 18 година на Палићу поздравити најзначајније људе који су створили европски, светски и наш филм.

“Са великим професионалним и личним задовољством уручујем вечерас награду “Александар Лифка” глумцу који је од 1971. и улоге Лава Троцког до 2017. и Черчила, остварио више од 200 улига у филму и на телевизији”, истакао је Зеленовић.

Кокс је рекао да је глумцу тешко да схвати димензије свог рада и шта тај рад значи другима.

“Знамо за критичаре и за професионалце, али оно што је важно јесте ефекат филма на друге и примити награду која носи име пионира филма, вреднује путовање у каријери појединца и зато је овакав тренутак прилично значајан”, истакао је Кокс.

Брајан Кокс (Данди, 1946) одрастао је у радничкој породици и већ у 14. години стао на позоришне даске у родном граду. 

Студирао је на Академији музичке и драмске уметности у Лондону, коју је напустио како би што пре заиграо у театру. 

Од 1965. године, када је почела његова професионална каријера, мењао је сцене, играо класике и развијао свој таленат, а уз напредовање у театру, освајао је ТВ и филм. 

Играо је у холивудским блокбастерима “Храбро срце” Мела Гибсона, “Троја” Волфганга Петерсена, “Планет мајмуна: Почетак” Руперта Вајата, “Борнова надмоћ” Пола Гринграса, “X-Мен 2” Брајана Сингера, а међу најновијим улогама је насловна у остварењу “Черчил”Џонатана Теплицког. 

Први је тумачио улогу Ханибала Лектора у чувеном филму “Ловац на људе” Мајкла Мана, а играо је и у редитељском дебију Рејфа Фајнса “Кориолан”, који је сниман у Србији, те је Кокс месец дана провео у Београду којим је, како је рекао Тањугу, одушевљен и жели поново да га посети.

Кокс је 36. лауреат награде "Александар Лифка", а синоћ је исто признање уручено глумцу Радету Шербеџији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести