Брнабић у Венецији: Приказати Србију као земљу која ствара

ВЕНЕЦИЈА: Српска премијерка Ана Брнабић обишла је јуче Павиљон Србије на 58. Међународној изложби савремене уметности у Венецији - Бијенале 2019, и поручила да треба представити Србију у другачијем светлу, као земљу која ствара. 
brnabic bijenale
Фото: Tanjug

Ствара идеје, иновације, технологију, прелепу уметност, музику, филм, рекла је Брнабићева, коју је лично дочекао и провео кроз поставку уметнички директор Бијенала Ралф Ругоф. 

Премијерка је истакла да Србија има много тога да понуди свету и нагласила да је у Венецији како би подржала српске уметнике, пре свега Ђорђа Озболта, који представља Србију с пројектом „Повратак губитка меморије“.

Она је поновила да без инвестирања у културу и образовање нема јаког, модерног друштва и јаке модерне економије у 21. веку.

Драго ми је да се још једне године Србија представља у најбољем светлу, рекла је Брнабићева.

Бијенале се ове године одржава под слоганом „Да живите у занимљивим временима“.

Први југословенски павиљон је отворен 1938. године на острву Света Јелена у Ђардинима, као део већег комплекса који је обухватао пет истоветних изложбених просторија. 

На овогодишњем Бијеналу у Венецији биће представљено 90 националних павиљона. 

За централну изложбу, која ће се одвијати у централном павиљону у Ђардинима и у старом Арсеналу, уметнички директор Ралф Ругоф је одабрао 79 уметника из свих крајева света. 

Платформа „Србија ствара/Serbia Creates“ настала је на иницијативу председнице владе, а на предлог њеног Савета за креативне индустрије. 

Она обухвата системске мере за развој сектора креативних индустрија и иновација, као и јачање културне дипломатије и позиционирање Србије као земље креативних, иновативних и аутентичних људи и идеја.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести