Допуњена поставка у Кући Иве Андрића у Херцег Новом

ХЕРЦЕГ НОВИ: Након више од пет деценија од када је Андрић последњи пут боравио у Херцег Новом, у дом Нобеловца у Херцег Новом враћени су његови лични предмети који су од данас део сталне поставке "Андрићеве новске стазе, лица и предели", саопштили су из Куће Иве Андрића.
Ivo Andric.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Допуњену поставку отворио је потпредседник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, истичући задовољство што су у ревитализовано здање стигле "драгоцености које представљају сведочење о интимном животу Нобеловца и његове вољене супруге Милице, њиховом боравку у Херцег Новом и лицима која су их дозвала у овај град".

У циљу даље афирмације Андрићеве куће, озваничена је сарадња Јавне установе културе Херцег-фест и Задужбине Иве Андрића, протоколом који су потписале директорица Татјана Атељевић и управница, др Маја Радонић.

Отварање допуњене поставке и потписивање протокола уприличени су у оквиру манифестације "Иво Андрић - наш савременик", а поводом 130 година од рођења великог писца.

Стална поставка Андрићевог дома сада је допуњена оригиналним намјештајем, фотографијама, лулама и пишчевим интимним писмима, а по први пут у овом здању имамо и дела Милице Бабић, њене костимографске нацрте. У Кући се сада јасније препознаје дух двоје уметника и сјенка срећног Андрића која постоји у само једном граду, у Херцег Новом, истакао је потпредседник Општине, Мирко Мустур.

Како је објаснио, након што је лани отворена стална музејска поставка наставило се са праћењем трагова Андрића и Милице, те тако дошло до експоната који нуде јединствени поглед на њихов живот.

У име локалне управе желим да се захвалим свима који су допринели остварењу намере Општине Херцег Нови и ЈУК Херцег-фест да обогате поставку у ревитализованој Андрићевој кући. Данас са поносом можемо рећи да смо то учинили на начин који ће додатно освијетлити лични живот нобеловца и сваком пролазнику свједочити о томе да је Нови једини град на свету у којем је Андрић подигао кућу, казао је Мустур.

Он је честитао потписивање протокола између ЈУК Херцег-фест, која газдује Андрићевом кућом, и Задужбине Иве Андрића, реномиране установе која, по жељи писца, чува његову заоставштину.

Како је истакао, ово партнерство ће бити важан основ за организацију програма о Андрићу и његовом делу, за откривање и представљање јавности мање познатих детаља из пишчевог живота.

Експонати којима је допуњена поставка су Андрићеве личне ствари, Миличини нацрти за костиме за позоришну представу "Охридска легенда", уметничке слике, писма, породичне фотографије и део намештаја који се налазио у кући за време Ивовог и Миличиног заједничког живота у Новом.

Ови предмети, сачувани у породици Милице Бабић, недавно су, након провере и низа договора, откупљени и репарирани, а од данас део сталне поставке чији су аутори Татјана Корићанац и др Владимир Рогановић.

Поступак набавке поменутих експоната водила је магистар Гордана Поробић Крцуновић, која је, захваљујући се сарадницима, истакла да је терет комплетног оперативног посла око набавке и припреме ове поставке изнијела организаторка у Андрићевој кући, Јована Вујовић, пројекат изложбене поставке урадила кустоскиња Татјана Корићанац, а све уз подршку Општине Херцег Нови и председника Стевана Катића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести