Емир Кустурица отвара Фестивал филмске режије у Лесковцу

БЕОГРАД: Пројекција филма „На млечном путу“ Емира Кустурице и концерт његовог бенда „The No Smoking Orchestra“ отвориће 19. септембра Фестивал филмске режије у Лесковцу, казао је уметнички директор фестивала редитељ Дарко Бајић у просторијама Филмског центра Србије.  
kusturica
Фото: Tanjug

Он је нагласио да фестивал у Лесковцу има седам српских  премијера 

Радује ме што ће публика из целе Јужне Србије бити у прилици да види седам остварења чије ће се премијерне пројекције у Србији догодити баш у Лесковцу.
Фестивал правимо већ десет година и сигуран сам да је пред нама његово најбоље издање, казао је Бајић.  
Филмови који ће у Лесковцу доживети своју српску премијеру су хрватска остварења „Узбуна на зеленом врху“, у режији Чејена Чернића, „Анка“ Дејана Аћимовића. 

Из Македоније долазе такође два премијерна остварења: „Амок“ Вардана Тозија, „Златна петорка“ Горана Транчевског, као и из Босне и Херцеговине „Жаба“ Емира Јукића и „Мушкарци не плачу“ Алана Дрљевића. 

Своју премијери у Лесковцу, имаће и српски  филм „Нигде“ Предрага Велиновића. 

Соња Цонић, директорка Лесковачког културног центра који је организатор фестивала, напомиње да ће прослављени редитељ Емир Кустурица отворити Фестивал филмске режије. 

После пуних осам година, Емир Кустирица ће са својим бендом наступити у Србији и то баш у Лесковцу. Концерт ће се догодити на отвореном на главном тргу у Лесковцу. За ту прилику организовали смо бесплатан превоз до свих градова на југу Србије укључујући и Ниш како би што већи број нљуди видео тај концерт, казала је Цонић. 

Дејан Спаравало виолиниста бенда  „The No Smoking Orchestra“ позвао је публику да дође на неуобичајан концерт. 

Ми свирамо мешавину, рока, џеза, фолка...у веселим аранжманима. Гарантујемо добар провод, а богами и ми ћемо проћи добро у Лесковцу после гостовања у Јужној Кореји и Јапану. У Лесковцу сигурно постоји храна за нас, нашалио се Спаравало.

У жирију фестивала у Лесковцу биће редитељи Зринко Огреста и Карпо Година, ако и  глумац Зоран Цвијановић. 

Редитељу Емиру Кустурици за време фестивала који траје до 23. септембра биће свечано уручена традиционална награда „Живојин Жика Павловић“ за афирмацију српског филма у свету.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести