Флесенкемпер отворио концерт у част Европског дана језика

БЕОГРАД: Шеф мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер говорио је на српском, енглеском, француском и немачком језику отварајући концерт различитих дечијих и омладинских група у Установи Културе Вук Караџић у част обележавања Европског дана језика.
 Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper Foto: Tanjug/video
Фото: Шеф мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер Фото: Танјуг/видео

Флесенкемпер је напоменуо да 54 државе обележавају данас Европски дан језика у целом свету."Разноликост језика у Европи је јако важна за схватања мултикултуралности на нашем континенту и свуда у свету. Важно је да учимо језике да би што боље разумели једни друге" казао је Флесенкемпер.

Шеф за комуникацију, медије и информисање у канцеларији Европске Уније у Београду Пол Анри Пресе казао је да у Европској Унији постоји 23 званицна језика."Важно је да учимо о културама других. Језик је најважнији део идентитета појединца или групе и важно је да се што боље упознајемо учењем језика. На тај начин задржавамо наш идентитет и учимо много о другима", казао је Анри Пресе.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин казао је на почетку свог обраћања ђацима да је најбоље да говоре српски како би их цео свет разумео.

"Језик нас разликује од животиња и биљака. То је фантастична ствар за човечанство, али истовремено нас језик и одваја једне од других. Одваја и наше културе. Важно је да учимо језике како би научили много о култури других. Моја ћерка учи јапански језик и ништа је не разумем. Говорим руски и преко језика сам научио много о тој култури", казао је Лундин и додао да ј велики Гете казао да "онај ко не зна стране језике неће знати ни свој језик".

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести