Фотографије Војина Ивкова у Шок задрузи

У Шок задрузи (пасаж Змај Јовине 22) данас у 18 часова биће отверена изложба фотографија “Пред кућом” Војина Ивкова.
Plakat izložbe fotografija “Pred kućom” Vojina Ivkova Foto: promo
Фото: Плакат изложбе фотографија “Пред кућом” Војина Ивкова Фото: промо

На овим фотографијама Ивков приказује лица и фасаде Новог Сада.Портрети суграђана постављени су у пасажу, Шок коридору, док су унутар галеријског простора фотографије зграда углавном из времена социјалистичке градње у којима живе портретисани.

У Централној галерији Шок задруге аутор ће данас на отварању изложити једнодневну амбијенталну инсталацију.

Представљајући ове фотографије Драгана Гарић Јовичић указује да су ова лица и фасаде приказана са оне топлије, људскије стране, која лагано нестаје под притиском нових ужурбаних тржних центара и вишеспратница по последњој моди.

-Ивков као да има потребу да отргне од заборава време које он и нека сада већ генерација средњих година још добро памти, а које данас полако постаје прошлост.

То је време када су се људи дружили испред зграда, време када се знало ко ти је комшија и када је комшија био закон. Јунаци на овим фотографијама су најчешће баке и деке, који су вероватно некад као девојке и младићи дошли са села у град, и са собом понели обичај дружења у авлији, на клупицама испред куће- наводи Драгана Гарић Јовичић.

- Унутар простора Шок галерије уметник смешта столице и клупе налик на оне на којима седе актери његових фотографија, тако да посетилац гледајући изложбу уствари види свет из перспективе ових људи ова серија фотографија Војина Ивкова представља суочавање са стварним светом – ту су несавршени људи и зграде, који су наше комшије.

Све је на овим радовима у славу малог човека и отуда њихова ведрина и свежина. Војин Ивков рођен је у Новом Саду где се и ишколовао и, како каже, један период тог школовања је посветио и уметности, а са академије је отишао са дипломом уметника. Због правдање те дипломе одлучује се и да по који пут направи и изложбу. Повремено направи неки филм.

Изложба у Шок коридору ће бити актуелна до 18. јула.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести