Глумац Горан Јевтић о делима Грејсона Перија

У наставку серијала ауторских вођења кроз изложбу Грејсона Перија „Таштина малих разлика”, вечерас у 20 сати у Музеју савремене уметности Војводине (МСУВ) публику ће кроз поставку провести глумац Горан Јевтић.
Izlozba, msuv
Фото: Музеј савремене уметности Војводине

Након недавног вођења драмске списатељице Биљане Србљановић кроз ову изложбу, којем је присуствовало више од 500 људи у МСУВ, и додатних 7.000, кроз пренос уживо преко интернета, како наводе у овој институцији, Јевтићево вођење биће нови повод за разговор о положају савремене уметности у друштву, класним разликама, родном идентитету и другим темама које својим радом покреће британски уметник Грејсон Пери.

„Посебност Јевтићевог вођења огледа се у томе што ће публика кроз три потпуно различите и врло субјективне перспективе сагледати Перијев рад. На овај начин, Јевтић ће указати на чињеницу да је Перијева уметност универзална и подложна индивидуалним тумачењима која често могу бити и потпуно супротна. Јевтић ће потцртати тврдњу да уметност настаје у односу изложеног дела и самог посматрача, те да је у Перијев рад могуће уписати безброј личних интерпретација које сваки пут изнова креирају нову причу. Као глумац с искуством тумачења класичних ликова на радикални начин, Јевтић ће бити у прилици да упореди своје уметничко искуство са Перијевим“, указују у МСУВ.

Јевтићево вођење биће нови повод за разговор о положају савремене уметности у друштву, класним разликама, родном идентитету и другим темама које својим радом покреће Грејсон Пери

Управо Јевтић, у Нушићевој “Госпођи министарки”, игра женски лик - насловну улогу Живке, која му је донела награду “Жанка Стокић”. Овај добитник и других позоришних награда као што су „Милош Жутић„ и „Љубинка Бобић„, познат је и по филмским улогама у остварењима Срђана Драгојевића („Парада”,”Ми нисмо анђели 2”, „Свети Георгије убија аждаху”), као и у редитељском дебију Анђелине Yоли „У земљи крви и меда.”

Изложба „Таштина малих разлика“ се састоји од шест монументалних таписерија, инспирисаних циклусом слика “Живот развратника” Вилијама Хогарта, енглеског сликара из 18. века, “које прате живот измишљеног лика Тима Рејквела – од раног детињства, преко тинејyерских година, па све до његове смрти у аутомобилској несрећи. Таписерије су богате садржајем, детаљима и бојом и приказују многе ексцентричности и јединствености које се везују за живот у Великој Британији – од дизајна ентеријера до британске кухиње, политичких протеста и трачева о животима познатих личности”.

Грејсон Пери је један од најпознатијих британских савремених уметника своје генерације, препознатљив по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, као и по неконвенционалном родном идентитету и ексцентричном, женском алтер егу Клер.

Нови Сад је као Европска престоница културе 2021 први од пет градова Западног Балкана, у којима ће Бритиш каунсл представити ову изложбу до краја године. У МСУВ изложба ће бити отворена до 20. маја.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести