Гојковић: Богиња плодности на светској мапи археологије

Министарка културе и информисања Маја Гојковић је нагласила да ће ово непроцењиво културно благо допринети бољој видљивости и препознавању Александровца као важног археолошког локалитета
gojkovic
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

АЛЕКСАНДРОВАЦ: Министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас општину Александровац поводом премијерног представљања рестауиране и конзервиране статуете - бисер винчанске културе, и истакла да захваљујући знању српских археолога и конзерватора, ова статуета открива тајне богатог Жупског краја које је хиљадама година чувало то поднебље.

Министарка је нагласила да ће ово непроцењиво културно благо допринети бољој видљивости и препознавању Александровца као важног археолошког локалитета, као што су то чиниле фигуре пронађене пре пола века: Миладија, Ружица, Гроздана и Мадам де Венчац.

Те фигуре истовремено славе жену и земљу, а представљале су овај крај у Британском краљевском музеју, Данском краљевском музеју, Музеју "Тера амата" у Ници и другим познатим установама широм света.

Гојковић је подвукла да можда Витково до сада није било довољно добро познато и присутно у јавности, али сигурно је да ће скулптура, богиња плодности, додатно уцртати Александровац и Жупу на светској мапи драгоцених археолошких налазишта, посебно имајући у виду да значај фигурине старе шест и по хиљада година надалеко превазилази границе локалне средине и државе.

Гојковић је подсетила да је Министарство културе препознало залагања и потенцијал тог локалитета.

Додала је и то да су добијањем статуса установе заштите културног наслеђа и радом на отварању нове сталне поставке, створени кључни предуслови да се Завичајни музеј Жупе на свеобухватнији начин брине и додатно ангажује на истраживању богатог културног наслеђа Жупског краја.

“Велики туристички потенцијали и чињеница да Жупа заузима значајно место у вековној традицији српског виноградарства и винарства, добри су предуслови да Александровац у наредним годинама постане једна од важнијих туристичких дестинација у нашем региону, па и шире”, изјавила је министарка Гојковић.

Она је истакла да је неопходно повезати културу са образовањем и туризмом како би се формирао један троугао који је потребан Србији.

Са тим у вези, Гојковић је подвукла да је са министарком туризма и телекомуникација имала разговор чији је исход формирање Радне групе која ће се бавити повезивањем културе и туризма.

Гојковић је скренула пажњу да су наставак археолошких истраживања, брига о целокупном културном наслеђу и његово представљање јавности од изузетног значаја за боље разумевање прошлости, као и бољу будућност, те да ће Министарство културе и информисања наставити да подржава даље археолошко истраживање, јер у томе нема краја.

“Одговорним односом заједнице према властитој баштини, а посебно активностима музеја и других установа заштите, изграђују се институције које имају континуитет и које заслужују поверење исте те заједнице да ће на доличан начин обављати посао чувара културног и националног идентитета, на добробит народа, државе, друштва, као и читавог човечанства”, закључила је министарка културе.

Гојковић је обишла и почетак радова на реконструкцији Завичајног музеја Жупе који је започет захваљујући средствима Министарства културе и информисања.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести