Гојковић: "Дара из Јасеновца" није пропаганда

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Маја Гојковић осудила је нападе на филм "Дара из Јасеновца" у тексту магазина "Варајати" у којем се наводи да је остварење Предрага Гаге Антонијевића пропаганда.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Напади на филм "Дара из Јасеновца" и покушај његове дискредитације, кроз потпуно непримерене, неутемељене и неистините политичке оцене и оптужбе, не представљају критику филма, већ покушај оспоравања права да се говори о Јасеновцу као месту страдања српског народа, наводи се у саопштењу Гојковић.

Министарка напомиње да "Дара из Јасеновца" није пропаганда, и да је тај филм глас жртве, прича о страдању и логору који је био јединствен и по томе што је у свом систему имао логор смрти за децу.

Захваљујући људској и уметничкој храборсти редитеља Предрага Гаге Антонијевића, глумаца и свих учесника у стварању филма, ово страдање је коначно приказано на филмском платну после више од седам деценија ћутања, поручује Гојковић.

Како се у саопштењу наводи, "очигледно је да "Дара из Јасеновца" није никаква националистичка пропагадна, нити је усмерена против било кога.

Ово је прича заснована на историјским чињеницама и аутентичним сведочанствима преживелих жртава страхота овог логора. Истина о Јасеновцу и његовим жртвама не може бити сакривена. Без обзира на намере оних који покушавају да оваквим подметањима и нарученим кампањама нанесу штету филму и обавези да се о Јасеновцу прича, свет мора да зна о монструозности ових злочина, истиче Гојковић.

Она додаје да је филм "Дара из Јасеновца" дело које заслужује дужну пажњу светске публике и јавности, која је била ускраћена за истину о страдањима Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату.

Критичар њујоршког часописа "Варајети" Џеј Вајсберг је српског кандидата за Оскара, филм "Дара из Јасеновца" окарактерисао као "националистичку пропаганду".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести