Интимистички призори Дорина Колофеануа у Музеју Војводине

НОВИ САД: У Музеју Војводине (Дунавска 35) сутра у 13 сати отвара се изложба слика румунског уметника Дорина Колофеануа као први корак у културној размени и сарадњи између ове установе и Музеја уметности у Темишвару.
i
Фото: Ilustracija

Гостовање ове изложбе је и један од видова културне сарадње Темишвара и Новог Сада који ће 2021. бити европске престонице културе. Изложбу ће отворити Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а обратиће се и др Драго Његован, директор Музеја Војводине, проф др Виктор Нојман, директор Музеја уметности у Темишвару, Дамиан Флора, посланик у румунском парламенту и потпредседник одбора за културу, проф др Миодраг Милин као и уметник Дорин Колтофеану.

Новосадској публици Колтофеану ће представити више од шездесет радова за које теме и мотиве проналази у у емотивним доживљајима и сећањима из ближе или даље прошлости. Ликовним средствима, промишљеном, сведеном формом и нежним, пастелним колоритом, он преображава осећаје, искуства и знања стварајући снолике светове, дубљег, симболичког значења. Његово дело указује на интимну опсервацију уметника особењака усмереног на сопствену визију и перцепцију стварности. Под снажним утицајем емоција настају интимистичко-поетски призори секвенци живота у којима се преплићу реално и имагинарно, стварност и снови- наводе организатори изложбе.

Дорин Колтофеану (Инторсура Бузаулуј, Румунија, 1950) дипломирао је сликарство на Академији уметности у Букурешту, у класи признатог румунског уметника Корнелија Бабе. Од 1979. до 2007. редовно је учествовао на изложбама Удружења ликовних уметника Румуније, а до данас је имао бројне самосталне изложби у земљи и иностранству.

Н.П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести