Изложба двоје новосадских уметника: „Виваријум” Адриен Ујхази и Немање Миленковића

У Галерији Дома омладине Београда ових дана на заједничкој изложби “Виваријум” своје радове представља двоје новосадских уметника млађе генерације Адриен Ујхази и Немања Миленковић.
Ujhazi-Milenkovic
Фото: Приватна архива

Савет Галерије позвао је ово двоје уметика да се први пут заједно представе београдској ликовној публици препознајући сличности у њиховом уметничком изразу. Изложба на неки начин приказује и испитује процесе индивидуалних пракси кроз налажење аналогија које нису приметне на први поглед.

Кустоскиња изложбе Катарина Костандиновић указује да рад Адриен Ујхази улази у поље еколошке уметности (и био арт-а) као и и да њен истраживачки приступ подразумева употребу природних елемената и материјала у њиховом (најчешће сировом) изворном стању, те минималним интервенцијама долази до резултата у виду инсталације, објекта. Немања Миленковић се бави односом људи према животињама у савременом друштву и како се колективни и индивидуални идентитет формира спрам њега. Полазећи из личног ангажмана у активизму за животињска права, његово истраживање, између осталог, почива на анализи начина на који данашње индустрије постижу свој профит нехуманим односом према животињама.

Рад оба уметника, како наводи кустоскиња карактерише интердисциплинарност, те експериментисање у медију цртежа, слике, објекта, инсталације и перформанса, а намера изложбе је да рекреира и/или евоцира амбијент уметничког студија или својеврсне уметничке лабораторије и покаже процесе акумулације различитог материјала и приступа садржајима који су тема индивидуалних истраживања уметника.

Адриен Ујхази (Нови Сад, 1995) студенткиња је мастер студија на Академији уметности у Новом Саду, студијска група Сликарство у класи Босиљке Зиројевић Лечић. Током студија је добила неколико стипендија и награда. Активно учествује на изложбама, пројектима и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Самостално је излагала више пута. Своје стваралаштво усмерава ка испитивању односа човека и саме природе, што обухвата области еколошке уметности и био арт-а у форми различитих визуелних медија као што су: слика, цртеж, видео, инсталација. Тренутно предаје Цртање, Сликање, Зидно Сликарство- Мозаик/Витраж и предмет основи сликарске технологије и конзервације у Средњој школи за дизајн “Богдан Шупут”.

Немања Миленковић (Нови Сад, 1996) основне студије завршио је 2019. на Академији уметности у Новом Саду на студијском програму Сликарство у класи Драгана Матића, исте године уписује мастер студије под његовим менторством, а од ове године ради као сарадник у настави на Катедри за сликарство. До сада је имао 9 самосталних изложби, а учествовао је на преко 30 групних. Добитник је више признања и награда. У свом раду примарно истражује однос људи и животиња у савременом друштву, истражујући простор колективног идентитета, односно идентитета индивидуе.

Изложба траје до 17. јула.

Н. П.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести