Изложба МСУРС у Галерији Матице српске у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба "Пунктуми: Збирка иностране уметности Музеја савремене уметности Републике Српске", пројекат Музеја савремене уметности Републике Српске, гостоваће од 22. новембра у Галерији Матице српске у Новом Саду.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Изложба је осмишљена и први пут представљена јавности у Музеју савремене уметности РС поводом обележавања 2018. године, коју је Европска комисија прогласила Годином европског културног наслеђа под слоганом "Наша баштина" где се прошлост сусреће са будућношћу указујући на богату и разноврсну културну баштину Европе.

Изложба је приређена са циљем да се укаже на значај Збирке иностране уметности и иницира промоција европске културне баштине коју чува МСУРС.

Збирка иностране уметности МСУРС обухвата више од 360 уметничких дела, а за ову изложбу изабарано је 100 дела 80 аутора из 17 европских земаља чиме је омогућен увид у водеће уметничке токове после 1945. године, тј. остварен преглед најзначајнијих појава на европској уметничкој сцени у хладноратовско доба.

Поставка у Галерији Матице српске обухватиће селекцију репрезентативних дела 37 аутора.

Селекцију и поставку приредиле су професорка Лидија Мереник са Катедре за модерну историју уметности Филозофског факултета у Београду и Жана Вукичевић, виша кустоскиња МСУРС.

Изложбу прати обимна публикација која доноси стручну анализу чији је аутор Лидија Мереник, као и исцрпне биографске податке о ауторима које је припремила Жана Вукичевић.

Дизајн публикације и визуелни идентитет изложбе потписује Немања Мићевић, дизајнер МСУРС.

Изложба у Галерији Матице српске трајаће до 1. марта 2020. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести