Изложба "Поглед у небо" до краја новембра у Новом Саду

НОВИ САД: У галерији Архива Војводине у Новом Саду је отворена изложба астро-фотографија ''Поглед у небо'' аутора Милоша Гагић и гостујућих аутора Јарослава Грње, Филипа Митића и Душана Мрђе.
arhiv
Фото: Arhiv Vojvodine

Милош Гагић, председник Удружења астронома "Космос" и пасионирани посматрач свемира, каже да је вишегодишње посматрање и фотографисање посматраног довело и до изложбе.

Осим фотографија аутор нуди и своје знање о астрономији, па уз сваку фотографију галаксија, звезда, маглина, иде прича о томе.

Небеско пространство и звезде које се виде на ноћном небу нису исти за обичног посматрача и астрофотографа, јер иза стоје године учења. И увек има још да се учи. На почетку, буквално, нисам имао појма ни о чему. Нисам знао ни како се поставља телескоп. И сад сигурно неколико сати свакодневно проведем учећи о астрофотографији и астрономији, али ја то волим. Иако сам професор историје по образовању и немам никакве везе с природним наукама, од тренутка када сам купио телескоп почео је да ме одушевљава тај призор. И дан данас је тако. А кад почнем да радим астрофотографију и извлачим детаље, то је посебан доживљај, каже Гагић.

Гагић је укључен у пројекат "Електра", на којем заједно раде Природно-математички факултет, три астрономска друштва из Новог Сада - "Космос", "Лира" и "Нови Сад" - и опсерваторије у мађарском граду Баја.

Циљ пројекта је да се скрене пажња колико ноћно небо може бити и туристичка атракција, а не само природна лепота.

Опрема не мора бити превише скупа, али је потребно тамно небо. Најбоље фотографије настају на тамним местима. Јер, колико год да имате велик телескоп и добру камеру, потребно је тамно небо. А све га мање видимо. Добра ствар је што у Војводини постоје таква места, а поготово у Србији око Таре и Прибоја. Европа више не види млечни пут, јер је светлосно загађење узело маха. Ми га још видимо, али је важна борба за тамно небо, каже Гагић.

Изложва астро-фотографија биће отворена до краја новембра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести