Изложба Саве Шумановића у родном Шиду

ШИД: У Галерији "Сава Шумановић" у Шиду данас је отворена изложба слика тог славног уметника из периода између два рата.
4
Фото: TANJUG/ ALEKSANDRA PLAVSIC, nr

 

Изложба која носи назив "Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата", део је пројекта који је повезао Шид и Нови Сад, односно галерију у Шиду и установе Спомен збирку Павла Бељанског и Галерију Матице српске.

"Још један значај овог пројекта је у томе што се реализује у години када се обележава осамдесета годисњица од страдања Саве Шумановића и седамдесета годишњица оснивања галерије. Наша поставка је посвећена циклусу "Шидијанке"'''', рекла је Јована Лакић, директорка шидске галерије.

Изложено је 54 дела, од тога је 35 композиција самог циклуса, а њима је придодато и десет дела која најављују циклус, хронолошки.

Ту су и две серије од пет допојасних и четири акта у ентеријеру, којим је циклус "Шиђанке" окончан.

"У Новом Саду смо желели да покажемо репрезентативна дела из наше колекције и Матице српске, а неизоставна је била шидска галерија која чува дела Шумановица из тридесетих година прошлог века", изјавила је Милана Квас, управница Спомен збирке Павла Бељанског.

У три музеја, кроз три поставке, изложена су укупно 102 Шумановићева дела.

Концепт изложбе у Шиду је антологија женских актова, од непроцењиивог значаја за европску историју уметности.

Циклус је по оквирима тог времена, у светској уметности, показао да је уметник исао у корак с најмодернијим токовима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести