ИЗЛОЖБА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ЗРЕЊАНИН Радови из збирке Музеја жртава геноцида

Изложба под називом „Мостови светлости. Избор радова из збирке уметничких дела Музеја жртава геноцида” биће отворена у уторак, 9. априла у 19 часова у Малом салону Народног музеја Зрењанин. 
zrenjanin, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
У овом избору близу сто уметничких дела из фонда поменутог музеја, биће изложене слике, графике, дела у комбинованој техници, цртежи, акварели и скулптуре. Ово је њихово прво представљање нашој јавности, од оснивања Музеја 1992.  Аутор поставке је Никола Радосављевић, кустос наведеног музеја, а изложба ће моћи да се погледа до 11. маја.
Аутори радова су:  Пјер Крижанић, Милорад Ћирић, Пиво Караматијевић, Ђорђе Андрејевић Кун,  Мајда Курникова, Бранко Шотра, Фрања Мраз,  Лазара Вујаклија, Божидар Продановић,  Милош Бајић, Зденка Картусова, Вида Јоцић, Миодраг Живковић, Нандор Глид, Исмет Мујезиновић, Љиљана Бурсаћ, Предраг Ђаковић, Симонида Радоњић, Милена Максимовић Ковачевић, Даниела Фулгоси, Весна Перуновић, Габријела Булатовић, Бојан Оташевић, Милан Јакшић, Нада Денић, и други. 
-По много чему јединствена Збирка уметничких дела Музеја жртава геноцида у свом корпусу садржи нека од најзначајнијих дела српског савременог стваралаштва прикупљана путем откупа, поклона и аквизиција вршених у периоду 2021–2023. година. Публика ће бити у прилици да види радове наших релевантних аутора који су својим радом обележили српску савремену уметност. Ови радови споменици су једног времена, многих догађаја и људских судбина које су трагично скончале у регионалним и међународним превратима, али и подсетници на велике трагедије које су заувек обележиле наш народ. У њима се огледају велике истине о уметности колико и идеје о нади, слободи и сигурности, али пре свега борби за нашу колективну слободу - наводи се у најави ове изложбе.
Н. П-ј.
EUR/RSD 117.1205
Најновије вести